Vad kan man göra med Potatisblast?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra med Potatisblast?

Vad kan man göra med Potatisblast?

Blommor, blad, barr, små kvistar, potatisblast och rens från rabatterna – det vill säga sånt man klipper bort från sina växter – går utmärkt att kompostera. Generellt gäller att man ska ha en bra blandning i komposten så det inte bara är exempelvis barr.

Vilka växter kan få potatisbladmögel?

Utöver potatis och tomater kan potatisbladmögel också smitta andra växter i familjen potatisväxter (Solanaceae). Här ingår till exempel paprika, chili, aubergine och physalis, samt en mängd växter som odlas för blommornas skull, som tobak, änglatrumpet och petunior.

När ska man ta av Potatisblasten?

Med blasta av menas att du kapar blasten, slänger den i soporna (aldrig i komposten). Gör det så fort du ser de första bruna fläckarna (se bild på Stadium 1). Knölarna kan sedan få vara kvar i jorden.

Vad gynnar potatisbladmögel?

Bladmögelangreppen börjar ofta i fuktiga delar av fältet, det kan vara i svackor, fältkanter mot skog eller diken. Här skapas ett mikroklimat som gynnar bladmögelpatogenen. Bevattning på kvällar eller tidiga mornar bör undvikas då en förlängning av tiden då bladen är våta kan ge en ökad risk för infektion av bladmögel.

Relaterade inlägg: