Vad kan orsaka jordfel?

Innehållsförteckning

Vad kan orsaka jordfel?

Vad kan orsaka jordfel?

Orsaker till att jordfelsbrytaren har löst ut Det kan röra sig om en tillfällig överledning i exempelvis tvättmaskin, diskmaskin eller frys som kan bero på skadad isolering eller fukt. Maskiner som hanterar vatten är alltid en risk men det kan även förekomma överledning i annan apparat, som en armatur.

Hur hittar man ett jordfel?

Genom att skifta mellan mätning runt fas/nolla och fas/nolla och jord, kan man konstatera om felströmmen går via PE-ledaren till jord eller via byggnadsdel till jord. Prova också att mäta på PE-ledaren själv. Läckströmmar är ofta mycket små och mäts i milliampere, vilket kräver en speciell tångamperemeter.

Hur ofta ska jordfelsbrytaren testas?

  • Kom ihåg att jordfelsbrytaren ska testas minst två gånger per år. I många, framförallt nyare, bostäder finns en fast installerad jordfelsbrytare vid elcentralen. Detta är ett krav för alla nyproducerade bostäder. Jordfelsbrytaren fungerar både i jordade och ojordade anläggningar och är dessutom ett utmärkt skydd vid felanvändning av elprodukter.

Vad är en jordfelsbrytare för personsäkerhet?

  • En jordfelsbrytare för personsäkerhet ska vara märkt med 0,03 A eller 30 mA. Även om du redan har en fast installerad jordfelsbrytare, kan du koppla in portabla jordfelsbrytare som extra skydd. Det kan vara bra när du har långa förlängningssladdar och om jordfel uppstår långt från den fast installerade jordfelsbrytaren.

Vilka läckströmmar krävs vid jordfelsbrytare?

  • Som huvudregel vid installation av jordfelsbrytare ska de sammanlagda läckströmmarna hos de anslutna appara- terna vara högst en tredjedel av jordfelsbrytarens mark­ utlösningsström. Dagens jordfelsbrytare är mindre känsliga för störning- ar som kan uppstå vid inkoppling av lysrör eller motorer.

Relaterade inlägg: