Vad händer utan sköldkörtel?

Innehållsförteckning

Vad händer utan sköldkörtel?

Vad händer utan sköldkörtel?

Brist på sköldkörtelhormon leder till att ämnesomsättningen blir för låg i cellerna – kroppen går på sparlåga. Vanliga symtom är trötthet, frusenhet, torr hud, värk, minnesproblem och nedstämdhet. Hypotyreos behandlas genom att ersätta bristen på hormon med läkemedel som innehåller sköldkörtelhormon.

Hur påverkar hypertyreos kroppen?

Vid hypertyreos bildar sköldkörteln för mycket hormoner. Det gör att kroppens celler och organ jobbar mer och du kan till exempel bli svettig, trött, få hjärtklappning och minska i vikt. De flesta blir bra med behandling.

Kan man dö utan sköldkörtel?

Sköldkörteln brukar kallas för ”kroppens dirigent”. Utan sköldkörtel dör du om du inte får behandling, och med en dysfunktionell sköldkörtel blir du sjuk.

Vad gör sköldkörteln?

  • Vad gör sköldkörteln? Den viktigaste funktionen för sköldkörteln är att tillverka hormonerna trijodtyronin och tyroxin som oftast förkortas T3 och T4. Dessa hormoner styr kroppens ämnesomsättning eller energiförbrukning.

Har du en underaktiv sköldkörtel?

  • Har du en temperatur under 36,4 grader indikerar det en underaktiv sköldkörtel. Ju lägre temperatur du har desto större problem och är temperaturen alltid under 36,4 så får du bekräftat att du har en underfunktion.

Vad behöver sköldkörteln för att få rätt näringsintag?

  • Sköldkörteln behöver A-vitamin som finns i animalisk kost såsom ägg och fiskleverolja. För vegetarianer omvandlas betakaroten från grönsaker till A-vitamin, dock kräver detta en normalt fungerande sköldkörtel! Vilket gör att vegetarianer kan få problem med att inte få rätt näringsintag.

Vad är orsakerna till underfunktion i sköldkörteln?

  • De vanligaste orsakerna till underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är globalt endemisk jodbrist samt ett autoimmunt tillstånd benämnt Hashimotos sjukdom vilket är vanligaste orsaken i I-länderna. Sköldkörtelns sjukdomar är en undergrupp till endokrinologi som är en del av invärtesmedicin.

Relaterade inlägg: