Hur behandlar man gamla trägolv?

Innehållsförteckning

Hur behandlar man gamla trägolv?

Hur behandlar man gamla trägolv?

Vax vinner

  1. Vax – skyddar bra mot fett och vatten och är lätt att hålla rent. Slitna områden kan lätt bättras med vax.
  2. Olja – skyddar mot fett och vatten och kan tvättas av med fuktig trasa. Mycket lätt att lägga på ny olja.
  3. Färg – perfekt på det gamla trägolvet som ska förnyas.

Hur behandla obehandlat trägolv?

Ett obehandlat furugolv måste först och främst slipas. Det gör vi med golvslipmaskin och det tar inte mer än ett par tre slipningar för att få träets naturliga hartser att tränga ner i träet och att göra ytan len och kvistfri. Därefter ska golvet ytbehandlas och det kan göras på många sätt.

Hur behandlar man ett slipat trägolv?

Såpan fungerar endast på furu- och grangolv, medan ädlare träslag lätt missfärgas av medlet. En fördel med såpade trägolv är att de blir snyggare och snyggare med åren om det sköts på rätt sätt. Trägolv som behandlas med såpa behöver dock underhållas när smuts fastnar i golvet - en såpning per år är en bra tumregel.

Vad göra med furugolv?

Det finns många sätt att behandla sina furu- eller grangolv. Många är ute efter den blekt vita ”såpade” känslan, men hur gör man för att få ett snyggt och tåligt vittonat golv? Ett bra alternativ för att få ett lättskött och tåligt vitt golv är att luta av det och vitolja det.

Kan man trägolv?

Målade golv Golven målas med tunn linoljefärg av hög kvalitet, som åldras vackert och ger en slitstark yta. Alla trägolv kan behandlas så här, men framför allt är målade golv en perfekt lösning om man har gamla, slitna, stickiga och fläckiga golv, som inte ser ut att gå att rädda på annat sätt.

Vilken olja till trägolv?

Linolja tränger in bra i trä och används därför ofta för att olja in exempelvis utomhusmöbler, men det passar även bra för trägolv. Eftersom linoljan innehåller mer pigment än andra golvoljor blir den också mer täckande, vilket gör att det är viktigt att inte stryka för tjocka lager när man oljar golvet.

Måste man lacka trägolv?

Även om du inte strävar efter att golvet ska ”överleva” dig är det all ide att sköta om det. Lacken skyddar träet från smuts, repor och färgförändringar. Förutom att golvet ger hemmet en vacker inramning är det betydligt mer lättskött än ett obehandlat eller nerslitet lackerat golv.

Relaterade inlägg: