Vad göra åt nedstämdhet?

Innehållsförteckning

Vad göra åt nedstämdhet?

Vad göra åt nedstämdhet?

En lätt eller lindrig depression kan gå över av sig själv. Med stöd och hjälp kan det gå fortare. Det är viktigt att försöka behålla sina vardagliga rutiner och sova och äta regelbundet. Att försöka att se det som är positivt i vardagen samt fysisk aktivitet kan hjälpa till en snabbare återhämtning.

Vad kan man göra åt psykisk ohälsa?

Kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du mår mycket dåligt, och det gäller även om du har ångest eller har känt dig nedstämd under en längre tid. Om du är under 25 år kan du även kontakta en ungdomsmottagning, och går du i skolan kan du få hjälp av skolsköterskan eller skolkuratorn.

Varför får man Vårdepression?

Dagsljuset är det många längtar efter när våren kommer, men det finns också de som påverkas negativt av solljuset. De blir nedstämda och drabbas av vårdepression.

Vad gör du för att må bättre om du känner dig nedstämd?

Gör saker som brukar få dig att bra. Det brukar hjälpa efter ett tag, även om det kanske inte känns roligt just nu. Försök att äta bra mat och att sova lagom mycket. Det ger mer kraft att klara jobbiga saker, och det blir lättare att känna sig glad.

Hur är det att vara anhörig till en person med psykisk ohälsa?

Som anhörig är det ibland lätt att glömma bort sig själv. Att vara ett stöd för någon som mår dåligt kan vara väldigt krävande och alla behöver vi återhämtning emellanåt. Sätt de gränser du behöver för att orka och för att må bra. Våga ta hjälp utifrån och be om avlastning.

Varför får man årstidsbunden depression?

Orsak till årstidsbunden depression Det är inte känt varför vissa drabbas av den här typen av depressioner, men det tycks finnas en koppling till de starka skiftningarna i mörker och ljus. Diagnosen är till exempel sällsynt i länder nära ekvatorn, och vanligare i länder som ligger långt norrut eller långt söderut.

Vad är årstidsbunden depression?

Om du ofta känner dig nedstämd under en viss årstid kan du ha årstidsbunden depression. Vår psykolog, Madeleine Gauffin, går igenom de vanligaste symptomen och berättar vilken hjälp som finns att få. Många känner sig nedstämda under vissa tider på året.

Varför känner jag ingen glädje?

Om du känner dig mycket nedstämd under mer än två veckor och även har tappat lusten till sådant som du brukar tycka om att göra, kan du ha fått en depression. Då kan du behöva hjälp för att må bättre.

Relaterade inlägg: