Vad orsakar plantar fasciit?

Innehållsförteckning

Vad orsakar plantar fasciit?

Vad orsakar plantar fasciit?

Hälsporre, eller plantar fasciit som det egentligen heter, är en av de absolut vanligaste skadorna i foten. Skadan drabbar det senstråk som löper under hälen fram till framfoten och tårna. Skadan uppstår som en följdreaktion på överbelastning av senstråket.

Vilka skor vid hälsporre?

Du kan förebygga hälsporre genom att gå i bra skor med mycket dämpning. En klack är att föredra, eftersom det gör att foten belastas längre fram. En sko som är väl uppbyggd i fotvalvet avlastar senan. En inbyggd eller kompletterande hälkudde är också skön under hälen.

Vad heter senan under foten?

Smärtan sitter vid insidan av hälen och då speciellt när du går eller står. Smärtan blir ofta mindre efter att du har gått en stund, men inte alltid. Jag kommer att hänvisa till senan och menar då plantarsenan som den kallas (plantarfascian). Vilket fritt översatt betyder fotsulans sena.

Vad ska man göra om man har ont i hälen?

Behandling

  1. Bra skor. Många problem med hälarna kan ha med dåliga skor att göra. ...
  2. Avlasta området som gör ont. ...
  3. Minska belastningen. ...
  4. Du kan behöva ändra träningsform. ...
  5. Fysioterapi. ...
  6. Antiinflammatoriska läkemedel. ...
  7. Operation.

Kan man springa med plantar fasciit?

Till en början är det extra viktigt att minska på eller vila från provocerande aktiviteter såsom löpning och längre promenader om detta provocerar smärtan. Det kan också vara bra att använda skoinlägg, hälkoppar, tejpning och bra skor för att avlasta skadan.

Relaterade inlägg: