Kan man ta bort myom?

Innehållsförteckning

Kan man ta bort myom?

Kan man ta bort myom?

Myom är ofarliga muskelknutor inuti eller utanpå livmodern. Om de växer snabbt eller blir stora kan du få olika besvär och ont i underlivet. Operationen görs under ryggbedövning eller narkos och muskelknutorna opereras bort via slidan.

Hur kan man bli av med Mellanblödningar?

Behandling

  1. Du kan behöva byta preventivmedel om mellanblödningen beror på dina preventivmedel.
  2. Du behöver behandla infektionen om mellanblödningen beror på en könssjukdom.
  3. Är det cellförändringar på livmodertappen som ger dig blödningar måste dessa utredas och behandlas.

Måste man behandla myom?

Myom är en eller flera muskelknutor som kan sitta inuti eller utanpå livmodern. Det är vanligt att ha myom utan att ha några symtom. Du kan behöva behandling om det växer snabbt, blir stort eller sitter på ett ställe som ger dig mycket besvär.

Vilka symtom får du om du har myom?

  • Myom ger oftast inga symtom alls. Vilka symtom du kan få beror på hur stora myom du har och var de sitter. Exempel på symtom som är vanligare om du har myom är: Du blöder mycket, länge och har ont när du har mens. Du har en tyngdkänsla i underlivet. Exempel på symtom som är ovanligare om du har myom är: Du har ont i magen.

Kan myom trycka mot ändtarmen?

  • Tryck mot ändtarmen. Precis som med blåsan kan myom även trycka mot ändtarmen. Trycket gör i detta fall att du känner som att magen är full. Det gör det även svårt att tömma tarmen och kan få hemorrojder att utvecklas.

Hur kan du ta bort myomet?

  • Du kan behöva ta läkemedel som gör myomet så litet som möjligt inför operationen. Ju mindre myomet är, desto lättare är det att ta bort. Myom kan ofta opereras bort genom en titthålsoperation, en så kallad laparoskopi. Läkaren opererar då med hjälp av en kamera och små instrument som förs in genom små hål i magen.

Vad är myom hos kvinnor i fertil ålder?

  • Myom är den vanligaste typen av godartade tumörer hos kvinnor i fertil ålder. Du kanske även har hört benämningen muskelknutor, leiomyom, eller fibrom. De växer på eller i livmoderns (uterus) muskelskikt.

Relaterade inlägg: