Varför måste vajern vara kopplad på ett säkert sätt?

Innehållsförteckning

Varför måste vajern vara kopplad på ett säkert sätt?

Varför måste vajern vara kopplad på ett säkert sätt?

Varför måste man koppla katastrofbromsvajern rätt när man kopplar en släpvagn till bilen? Det är väldigt viktigt att vajern till katastrofbromsen kopplas rätt eftersom det är katastrofbromsen som bromsar släpvagnen om den skulle lossna från bilen under färd. Läs mer om att köra med släpvagn.

Vad händer om Katastrofbromsen ansätts?

På släpen finns även "katastrofbroms" rycker man ut duo-matik kopplingen (luftkopplingen) så ansätts färdbromsen på alla hjul (P-broms brukar normalt bara sitta på 2 axlar). När sedan lufttrycket försvinner så slår ju P-bromsen i automatiskt.

Hur ser man om en släpvagn är rätt kopplad?

Släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt är över 3.500 kg. Uppgift om hur tungt släp du får dra efter din bil med B-körkort finns på bilens registreringsbevis (se sidan 4 till 7). Vrid det gröna handtaget medurs till spärrat läge.

Hur kontrollerar jag att släpets Katastrofbroms fungerar?

Det är delar på ditt släp. Du sätter fast katastrofvajern i bilen. Om släpet hoppar ur dragkroken så kommer katastrofvajern dras åt och aktivera katastrofbromsen. När man tar loss ett släp så ska man alltid börja med att ta loss den vajern.

Relaterade inlägg: