Vad menas med arkeolog?

Innehållsförteckning

Vad menas med arkeolog?

Vad menas med arkeolog?

Arkeologi brukar ibland definieras som kartläggandet av människans fornhistoria, alltså den del av människans förflutna från vilket det inte finns skriven text bevarad. Arkeologi betraktades därför förr i tiden enbart som forskning om människans materiella lämningar och artefakter...

Vad betyder det att en arkeolog gräver?

En utgrävning handlar mycket om att tidsmässigt sortera alla synliga ”händelser” i form av eldstäder, avfallsgropar, jordlager m.m. och tolka hur dessa hänger ihop för att förstå vad som hänt på platsen under olika tider.

Vad söker arkeolog?

Arkeologi är studiet av djuren och människans materiella kultur, alltså studiet av deras lämningar eller artefakter. Numera finns även historisk arkeologi eller medeltidsarkeologi som är studiet av materiell kultur under historisk tid.

Vad är synonym till arkeologi?

Arkeologi betyder ungefär detsamma som fornforskning.

Var kan man jobba som arkeolog?

Många arkeologer är anställda vid museer men arkeologer kan också arbeta på länsstyrelser, riksantikvarieämbetet eller privata företag.

Vad betyder Arkelog?

En arkeolog är en person som arbetar med arkeologi, det vill säga en som studerar förflutna samhällen genom deras materiella rester. (Historia är studiet av människans förflutna genom texter och bilder.) Yrket består ofta i att utföra och dokumentera utgrävningar för att sedan analysera fynden.

Vad gör arkeologiska?

De flesta arkeologer arbetar på ett eller annat sätt med utgrävningar, inventering av kulturmiljöer eller myndighetshandläggning. Fältarkeologer planerar och utför arkeologiska utredningar och undersökningar, kartlägger och dokumenterar fornlämningar och kulturlandskap.

Vad letar arkeologer efter?

Men det vi letar efter är alltså sådant som hjälper oss till svar och det kan vara allt möjligt från husgrunder, trasiga föremål, olika slags jordlager, mikroskopiska spår av frukter och fröer, djurben, för att bara nämna några.

Relaterade inlägg: