Vad görs av björkens näver?

Innehållsförteckning

Vad görs av björkens näver?

Vad görs av björkens näver?

Näver är björkens ytterbark och har använts till taktäckning i över 5000 år i Skandinavien. Det är också ett mycket användbart slöjdmaterial och var fram till 1600-talet en stor nordisk exportprodukt.

Hur ta näver?

Man tar näver när björken savar, oftast veckorna kring midsommar. Näver kan antingen tas i flak eller i remsor. Man får loss flaken genom att skära en lodrätt skåra med kniv, och sedan fläka av nävern. Remsorna rivs av diagonalt, så nära fiberriktningen som möjligt.

Hur behandla näver?

Du kan börja med att tvätta med vatten så du får bort all smuts (det brukar finnas en del). Sen smörjer man bäst med paraffinolja eller liknande om nävern är riktigt torrt. Det bästa sättet att sen hålla nävern mjuk och fin är att hantera det mycket och på så sätt smörja med handfett.

Vad kan man göra av björknäver?

Björkens alla delar går att använda: virke, grenar, blad, sly, näver och rötter. Björk kan användas till nästan allt. Allt från möbler, skidor och tråg till slevar och smörknivar går att göra i björk. Det är vanligt förekommande i inredning och möbler och associeras till 1900-talets ljusa skandinaviska stil.

Hur länge håller näver?

När vi talar om nävertak menar vi ett tak uppbyggt i flera lager, där näver utgör tätskiktet. Det är samma teknik som fortfarande gäller. Som takmaterial kan näver hålla i 80-90 år. Fram till första hälften av 1800-talet var näver det vanligaste tätskiktet på tak i alla Skandinaviens skogsbygder.

Hur gör man en Näverask?

Välj yta på nävret där det inte finns stora kvistmarkeringar där asken ska vikas. Rita av mallen på nävret. Klipp eller skär ut nävret efter påritningen. Om du skär kan du behöva ha linjalen som stöd.

Vad använder man näver till?

Nävern används numera framför allt som slöjdmaterial till näverslöjd, då föremål som korgar och julgransprydnader tillverkas. En ryggsäck av näver kallas kont.

Har näver?

Näver är ett material bestående av det yttre lagret bark från arter i björksläktet. Nävern är alltså trädets skydd mot omgivningen. Den bildas ur ett sammanhängande korkkambium och består av omväxlande lager av vita och gula korkceller som är luftfyllda.

Kan man äta Björk?

Späda björklöv är ett fint tillskott i köket så här års, det är som att äta våren, påpekar hon. – De första späda löven är söta och mjälla och perfekta att äta. Man kan frysa in dem men de är godast färska. Jag använder dem i pesto och smoothies och äter dem gärna som tillbehör till strömming.

Relaterade inlägg: