Vad består biodrivmedel av?

Innehållsförteckning

Vad består biodrivmedel av?

Vad består biodrivmedel av?

Vad är biodrivmedel? De biobränslen som vi använder i våra fordon idag är biogas, etanol eller biodiesel. Biogas får man genom rötning av växtdelar eller matavfall, etanol få man genom jäsning av socker och biodiesel skapas genom förestring av växtoljor från exempelvis raps, soja eller oljepalm.

Hur produceras FAME?

Konventionella biodrivmedel Biodiesel framställs av olja från exempelvis djurfett, raps, soja eller palmolja. Exempel är: Metylestrar av fetter (Fatty Acid Methyl Ester (FAME). Vanligast i Europa är Rapsmetyeester (RME).

Vilka biodrivmedel finns?

Biodrivmedel tillverkas av biomassa De vanligaste i Sverige är etanol som finns i bensin MK1 och E85, biogas som finns i fordonsgas, biodiesel eller FAME som tillverkas av rapsolja och HVO.

Hur tillverkas miljödiesel?

Bränslet framställs genom omförestring eller förestring av vegetabiliska oljor eller animaliska fetter (talg), eller dess fettsyror och kan användas (ensamt, eller blandat med konventionell dieselolja) som bränsle i dieselmotorer. Biodiesel är biologiskt nedbrytbart och icke-giftigt.

Vad krävs för att något ska kunna kallas biobränsle?

Biobränslen är ett samlingsnamn för bränslen som är tillverkade av organiska råvaror. Det handlar främst om växter, växtdelar, matavfall, restprodukter från skogsindustri, slakteriavfall samt slam från vattenreningsverk.

Vad är förnyelsebara bränslen?

De vanligaste förnybara drivmedlen är: Etanol, som huvudsakligen tillverkas av spannmål, majs och sockerrör. Biogas, som framställs ur slam på avloppsreningsverk men även från matavfall, gödsel och andra rötbara organiska rester.

Relaterade inlägg: