Vad renas bort från avloppsvatten?

Innehållsförteckning

Vad renas bort från avloppsvatten?

Vad renas bort från avloppsvatten?

Biologisk rening. Bakterier i den biologiska reningsbassängen renar vattnet från partiklar och ämnen i bajs, kiss och miljömärkta tvättmedel. I avloppsvattnet finns även kväve som är skadligt för hav och sjöar om för mycket släpps ut. Bakterierna kan omvandla kvävet i vattnet till luftkväve som är en gas vi andas.

Hur gör man för att ta bort fosfor från avloppsvattnet?

Kemisk rening I det kemiska reningssteget tas fosfor bort från avloppsvattnet. Det här sker genom så kallad kemisk fällning, vilket betyder att en speciell kemikalie tillsätts som omvandlar den lösa fosforn till fosfor i fast form. Slammet som bildas går vidare till slambehandling.

Hur renar man fosfor?

I den kemiska reningen använder vi olika kemikalier för att få bort näringsämnet fosfor ur avloppsvattnet. Med hjälp av järnsulft fäller vi ut den fosfor som finns lös i avloppsvattnet. Det betyder att järnsulfaten klumpar ihop sig med fosforn och sedimenterar (sjunker till botten) och blir till slam.

Var renas avloppsvatten?

Steg 3 Kemisk rening I den kemiska reningen tillsätts en kemikalie. Den fungerar som en magnet och drar åt sig fosforn i vattnet.

Hur man renar vårt avloppsvatten och var man sedan släpper ut det igen?

Avloppsvattnet renas i flera steg för att bli så rent som möjligt innan det släpps tillbaka ut i naturen.

  1. Steg 1 Mekanisk rening. Den mekaniska reningen består av ett rensgaller där skräp fastnar. ...
  2. Steg 2 Biologisk rening. ...
  3. Steg 3 Kemisk rening. ...
  4. Vad produceras vid reningen av avloppsvattnet? ...
  5. Våra avloppsreningsverk.

Varför är det viktigt att ta bort fosfor och kväve ur avloppsvattnet?

När kväve och fosfor hamnar i sjöar, vattendrag och hav bidrar det till övergödning. De flesta ämnen i avloppsvatten finns naturligt i miljön men blir föroreningar när de förekommer i för stora mängder eller på fel plats. Det är därför viktigt med rening av avloppsvatten - både för människor och miljön.

Vart tar ditt avloppsvatten vägen?

Lämna in dem på en miljöstation som tar emot farligt avfall istället.

Relaterade inlägg: