Vad menas med matematiska uttrycksformer?

Innehållsförteckning

Vad menas med matematiska uttrycksformer?

Vad menas med matematiska uttrycksformer?

Matematiska begrepp kan representeras på olika sätt som kan skilja sig mycket åt och ha olika funktion. Ofta delar vi in representationer i fem kategorier: fysisk, bildlig eller grafisk, verbal, numerisk och symbolisk.

Vilka uppfann matte?

Det går inte att säga när "matematiken uppstod". Några av de äldsta texterna om matematik som hittats är dock "Moskva-papyrusen" (cirka 1850 f.Kr.) och "Rhindpapyrusen" (cirka 1650 f.Kr.). Babylonien och Egypten var tidiga högkulturer där det också fanns ett för den tiden högt matematiskt kunnande.

Vad betyder Begreppsutveckling?

Begreppsutveckling kan ses som en pågående process för att successivt upptäcka och lära sig vad som är gemensamt eller utmärkande för ett begrepp. ... Genom god undervisning och möjlighet till många diskussioner om hur eleverna uppfattar olika matematiska begrepp, kan de förfina och nyansera sin bild av begreppen.

Vad är en Representationsform?

För att kunna uttrycka matematik måste den på något sätt representeras (Duval 2006). Bergsten, Häggström och Lindberg (2001) lyfter fram fem olika representationsformer via vilka matematiskt innehåll kan uttryckas; fysisk, bildlig, verbal, numerisk och symbolisk representationsform.

När började man med matematik?

Den grekiska påverkan i matematiken började kring 500 f.Kr. Det var grekerna som började med att bevisa och komma upp med satser för matematiken, innan var det mesta regler som man lärde sig utantill utan några bevis.

När kom matematik?

Innehåll. Sumerisk matematik (ca 2500–2000 f.Kr.). Gammalbabylonisk matematik (2000–1600 f.Kr.). Grekisk matematik (ca 550 f.Kr.

Vad hade Vygotskij för tankar om lärandemiljö?

Enligt Vygotskij (ref i Strandberg, 2006) är en förutsättning för lärande att uppmärksamma elevens miljö, eftersom det är miljön som bär och förmedlar kunskaper, erfarenheter och förväntningar.

När började man räkna med procent?

När romarna handlade på marknadsplatsen kunde det var svårt att jämföra bråktal med olika nämnare. Därför började de ange alla mängder i hundradelar även för mängder som kunde förkortats till ett bråk med en mindre nämnare. På latin, som var romarnas språk, sa man per centum - för varje hundra. Idag säger vi procent.

Varför har man matematik i förskolan?

Annat Varför hålla på med matematik i förskolan, förutom att det står i läroplanen? ... utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp. utvecklar sin matematiska förmåga och att föra och följa resonemang.

Vad är speciellt med Ishango benet?

Ett mer avancerat men något yngre ben är det så kallade Ishango-benet från Kongo. Det är cirka 22 000 år gammalt och har tre spalter med inristade streck. Strecken på Ishango-benet har av allt att döma också använts till att hålla koll på månens faser – eller möjligtvis en kvinnas menstruationscykel.

Relaterade inlägg: