Vad beror det på att vi har olika hårfärg och om håret är rakt eller lockigt?

Innehållsförteckning

Vad beror det på att vi har olika hårfärg och om håret är rakt eller lockigt?

Vad beror det på att vi har olika hårfärg och om håret är rakt eller lockigt?

Hårsäckens form avgör hur hårstrået ser ut. En rak hårsäck ger rakt hår, lockigt hår beror på att hårsäcken är böjd och krulligt hår bildas från en korkskruvsformad hårsäck. Genen PRSS53 anses ha betydelse för att ge lockighet.

Hur delas hårets grovlek in?

Peptidbindningar är starka bindningar och då dessa bryts går håret av.

Vad är ett hårstrå uppbyggt av?

Håret är dött och saknar både nerver och blodtillförsel. Den levande delen är hårsäcken som hårstrået växer från. Själva håret består av protein, vatten, mineraler, pigment fettliknande ämnen som kallas lipider.

Kan håret ha en maxlängd?

I Metro kan man läsa att det är normalt att tappa hundratals hårstrån dagligen, att håret växer ca 1,5 centimeter per månad och att håret har en maxlängd. Så spara inte till väldigt långt hår i onödan, för de flesta kan håret inte bli längre än 1-1,5 meter.

Vad kallas ett Hårstrås ytskikt?

Håret består av en fri del, som kallas hårskaft eller hårstrå, och en i huden nersänkt del, den så kallade roten. Roten omges av en hårfollikel, också kallad hårsäck.

Vad bestämmer hårets färg?

Vilken färg håret har är ärftligt och beror dels på vilken typ av pigment (färg) vi har, dels på antalet pigmentceller - ju fler celler, desto starkare färg. Det finns två typer av pigment, eumelanin, som ger ljust brunt eller svart hår beroende på antalet pigmentceller och pheomelanin som ger rött hår.

Hur är ett hårstrå uppbyggt?

Det som i slutändan formar hårstrået är hårsäcken (follikeln). Om hårsäcken är rak, blir hårstrået också rakt, en krökt hårsäck ger vågigt hår, och en sprialformad hårsäck ger lockigt eller krulligt hår. Längst ned i hårsäcken finns papillen, fylld med nerver och blodkärl, den ansvarar för hårets tillväxt.

Relaterade inlägg: