Hur ska det se ut när naveln ramlar av?

Innehållsförteckning

Hur ska det se ut när naveln ramlar av?

Hur ska det se ut när naveln ramlar av?

Någon minut efter att ett barn fötts drar navelartärerna sig samman, pulsationerna upphör och barnmorskan eller pappan klipper av navelsträngen. Naveln får inget blod och torkar därför in (torrt gangrän). Navelstumpen faller av 5-15 dagar efter födelsen.

Var från naveln bebis?

Om det kommer pus eller var från navelstumpen, eller om huden runt naveln är rodnad, svullen eller öm bör barnet bedömas av läkare snarast. Det gäller också om naveln inte lossnat efter 3 veckor. Feber, allmänpåverkan, irritabilitet eller dålig aptit kan vara tecken på sepsis och ska hanteras akut på barnklinik.

Hur ser det ut när naveln lossnar?

När det nyfödda barnets navelsträng klippts av tar det upp till två veckor innan navelstumpen torkar och ramlar bort. Den blir då svart och kan lukta lite illa. Ibland blir naveln infekterad, och behöver då behandlas.

Hur sköter man navelsträngen?

Resterna av navelsträngen ramlar bort av sig själv, oftast inom två veckor. Naveln ska hållas ren. Tvätta försiktigt med vanligt vatten på en bomullspinne och torka sedan med en torr bomullspinne. Det är vanligt att den blöder och att det kommer lite vätska.

När är det bäst att bada bebis?

Bad. Någon gång efter att barnet är fött och innan ni skrivs ut har du möjlighet att bada ditt barn. För att barnets hud ska få tillvarata fosterfettet som finns på huden efter födseln, är det bra att vänta någon dag med att bada det nyfödda barnet. Barnet kan badas även om navelstumpen sitter kvar.

Hur ofta ska man tvätta naveln?

Tvätta naveln med Klorhexidinsprit 1 gång dagligen tills förbättring av symtomen, se rubrik Infekterad navel.

Var och blod från naveln?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att du har ett inklämt navelbråck som inte kan tryckas tillbaka. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Hur ofta ska man tvätta naveln nyfödd?

Navelstumpen och området kring den bör kontrolleras och vid behov rengöras med fuktad topz, till en början en gång per dag, vid behov oftare. Efteråt är det viktigt, att torka med en torr topz. Om naveln är röd, illaluktande och utsöndrar vätska bör den rengöras med desinfektionsmedel.

Vad är Navelgranulom?

Navelgranulom är en vanligt förekommande, godartad svullnad av inflammatorisk vävnad vid basen av navelstumpen hos den nyfödda. Granulomet visar sig när navelstumpen har fallit av. Granulationsvävnad i sig är ett normalt steg i sårläkningen.

Kan naveln öppnas?

Om man får navelbråck som vuxen kan vävnad från magen, till exempel tarmen, pressas ut i bråcksäcken. Om inte utbuktningen trycks tillbaka kan vävnaden komma i kläm, svullna eller skadas och ett så kallat inklämt bråck kan bildas som då kan behöva opereras.

Relaterade inlägg: