Vad menas med trängselskatt?

Innehållsförteckning

Vad menas med trängselskatt?

Vad menas med trängselskatt?

En betalväg är en väg där trafikanter måste betala en vägavgift eller broavgift för att färdas. Det finns i princip två typer av betalvägar – vägtullar och vinjettvägar (det vill säga tidsbundna avgifter). Avgifterna kan exempelvis utgöra infrastrukturavgifter eller trängselavgifter.

Varför heter det trängselskatt?

I Sverige används idag systemet med trängselskatt i Stockholm och Göteborg. Trängselskatten syftar till att minska trängseln och omfattar både svensk- och utlandsregistrerade fordon.

Vad används trängselskatt till?

Trängselskatten är ett sätt att göra detta. Utvärderingar visar att trängselskatten fungerar – den ökar framkomligheten, främst genom att det blir färre timmar av trängsel och att restiderna blir kortare. Trängselskatten utformas för att minska trängseln i vägtrafiken. Men den ger samtidigt en intäkt till staten.

Hur fungerar trängselskatt i Göteborg?

Trängselskatt tas ut på bestämda tider för fordon som körs in i och ut ur Göteborg. Det maximala beloppet per dag och fordon är 60 kronor. Skatt tas inte ut helgdag, dag före helgdag eller under juli månad. Läs mer om vilka dagar då trängselskatt inte tas ut i Göteborg.

Hur debiteras trängselskatt?

Du kan betala trängselskatt på något av följande sätt:

  1. autogiro.
  2. e-avi (e-faktura)
  3. bankgiro (via det inbetalningskort vi skickar ut)
  4. digital brevlåda (erbjuder din brevlådeoperatör en betallösning kan du betala i din digitala brevlåda).

När ska man betala trängselskatt?

På bankkontor: betalning senast sista bankdag före förfallodag. Via bankernas kuverttjänster: kuvertet med inbetalningskort för trängselskatt bör du posta till banken i god tid, så att banken kan utföra betalningen senast den sista bankdagen före förfallodagen.

Är trängselskatt per passagerare?

Hur vet jag hur mycket trängselskatt jag ska betala? Alla passager som sker under en kalendermånad samlas till ett skattebeslut.

När slutar man betala trängselskatt?

Trängselskatt tas ut måndag till fredag, mellan kl 06.00 och 18.29. Det tas inte ut trängselskatt under lördagar, söndagar och helgdagar.

Hur fungerar trängselskatt i Stockholm?

Trängselskatt tas ut på bestämda tider för fordon som körs in i och ut ur Stockholms innerstad samt på Essingeleden. Det högsta beloppet per dag och fordon är 135 kronor för högsäsong och 105 kronor för lågsäsong. Högsäsong är perioden 1 mars–dagen före midsommarafton och 15 augusti–30 november. Lågsäsong är övrig tid.

När ska trängselskatten betalas?

I slutet av varje månad skickar vi ut beslutet (med inbetalningskort) till dig som fordonsägare. På beslutet framgår det sammanlagda debiterade beloppet för föregående kalendermånad och antalet passager. Skatten ska finnas på Transportstyrelsens konto för trängselskatt senast det datum som anges på avin.

Relaterade inlägg: