Är målsägande offret?

Innehållsförteckning

Är målsägande offret?

Är målsägande offret?

Brottsoffret har rätt till information om möjligheten till stöd och hjälp i samband med rättsprocessen. ... I dagligt tal används begreppet brottsoffer om den som blivit utsatt för ett brott. Men den juridiska beteckningen är målsägande (även målsägare).

Vad menas med att åklagaren för ej talan?

Målsägande[redigera | redigera wikitext] Om åklagaren beslutar att inte väcka allmänt åtal har målsäganden rätt att åtala brottet själv inom ramen för enskild talan. ... När det gäller vissa brott får allmän åklagare inte väcka åtal utan målsägandens medgivande.

Vad innebär det att vara målsägande?

Har du blivit utsatt för ett brott kallas du för målsägande. Vid rättegången ska du höras om det brott du har blivit utsatt för. Din berättelse av vad det är som har hänt är viktig och kan ha stor betydelse för domstolens beslut.

Är Åklagare målsägande?

Under rättegången kallas brottsoffret för målsägande. Åklagaren kan ansöka hos domstolen om målsägandebiträde, en advokat som ska tillvarata målsägandens intresse i domstolen.

Vem är målsägande i ett brottmål?

Den som påstås ha utsatts för brottet kallas för målsägande. Det kan vara antingen en privatperson eller en juridisk person, ett företag, som är målsägande. Alla målsägande måste inte närvara under huvudförhandlingen, bara de som ska höras och svara på frågor inför rätten.

Hur åklagare resonerar under en förundersökning kring om åtal ska väckas eller inte?

Om det inte finns tillräckliga bevis för att ett brott har begåtts kan åtal inte väckas. ... Ibland står det klart redan under förundersökningen att det inte går att bevisa något brott. Åklagaren fattar då beslut om att lägga ned förundersökningen. Ett sådant beslut har samma innebörd som ett beslut att inte väcka åtal.

Varför får man målsägandebiträde?

3 § Målsägandebiträdet ska ta till vara målsägandens intressen i målet samt lämna stöd och hjälp till målsäganden. Målsägandebiträdet ska bistå målsäganden med att föra talan om enskilt anspråk i anledning av brottet, om detta inte görs av åklagaren.

Vem har rätt till målsägandebiträde?

Till målsägandebiträde ska förordnas en advokat, en biträdande jurist på advokatbyrå eller någon annan person som har avlagt de kunskapsprov som krävs för behörighet till domaranställning. Endast den som på grund av sina kunskaper och erfarenheter och även i övrigt är särskilt lämplig för uppdraget får förordnas.

Relaterade inlägg: