När ska man plantera iris?

Innehållsförteckning

När ska man plantera iris?

När ska man plantera iris?

Irisar älskar en varm, solig plats som ger löken sommartorka då den går i vila. Plantera tidigt på hösten eller på våren, ca 5-10 cm djupt, eller 3 gånger så djupt som lökens höjd.

Var trivs iris?

Irisen är en växt som trivs på knepiga platser i trädgården. Läget måste vara väldränerat, torrt och soligt. Jag blandar upp min jord med grus och tillsatte lite benmjöl vid planteringen. Vattna medan den rotar sig, därefter vill den stå torrt.

Hur får man iris att blomma?

Blommor är inte ordentligt planterade Det är av de vanliga orsakerna till att iris inte blommar – det är deras för djupa plantering i marken. Normalt ska rhizoms baksida vara kvar på ytan så att den kan värmas upp gott under solen. Om du sänker roten för djupt i jorden, växer växten, utvecklas och växer grön massa.

Hur hög blir iris?

Dessa sorter blir endast 10-10 cm höga, men blommar även de i alla tänkbara färger. Iris sibirica heter på svenska strandiris och trivs till skillnad från de flesta andra irisar i fuktig jord. Strandiris tål tillfälligt såväl torka som att stå under vatten och används även till trädgårdsdammar.

Hur tätt planterar man iris?

Iris skall planteras ganska långt ifrån varandra för bästa effekt, inte närmare varandra än 3 dm. En hel del iris klarar av den svenska vintern och kan därför planteras till hösten tillsammans med lite gödning, dock finns det andra sorter som inte bör planteras förrän in på vårkanten.

När ska man klippa ner iris?

Dessutom är irisslänten lättskött. Det enda man behöver göra är att hålla undan ogräset på våren och försommaren tills rhizomerna hunnit täcka jorden, och att klippa ned bladverket sent på vårvintern.

Vad passar ihop med iris?

En utmärkt sällskapväxt, även för iris, är den "överallt" passande jättedaggkåpan, Alchemilla mollis. Här ses stolta strandirisar, Iris sibirica 'Perry's Blue' med den fluffiga jättedaggkåpan runt "fötterna" och höga styvklematis, Clematis recta, som bakgrund. Även kantnepeta, Nepeta faassenii 'Six Hills Giant' m. fl.

Kan man Fröså iris?

Tänk på att iris som liten ser ut som grässtrån, så rensa inte bort plantorna! Du kan också så dina frön från trädgårdsirisarna inne om du hellre vill: Så i mitten av februari i en kruka med såjord inomhus. Sandpappra fröna och låt dem sedan ligga i vatten i ett dygn. Ställ sådden svalt, mellan +10 - +15 grader.

Hur förökar sig iris?

De förökar sig själva så sakteligen med sidolökar, även fröna gror ibland om man låter blomstjälken sitta kvar efter blomningen. Tänk på att irisfröna är begärliga för fåglar och möss så om du vill ha dem kvar, får du sätta på ett nät!

Är Gyllenlack perenn?

Gyllenlack, Erysimum cheiri eller lackviol som den också brukar kallas. Det är en tvåårig växt som brukar kunna fröså sig om man planterar ut den.

Relaterade inlägg: