Vad är bevisvärdering?

Innehållsförteckning

Vad är bevisvärdering?

Vad är bevisvärdering?

Bevisvärdering är ett övergripande begrepp som innefattar samtliga faser i värderingen av alla typer av rättsliga bevis inklusive de forensiska [1]. Bevisvärdering utförs på flera ställen i rättskedjan och ligger exempelvis till grund för beslut om häktning och åtal. Den slutgiltiga bevisvärderingen görs i rättssalen.

Vad innebär principen om fri bevisprövning och fri bevisvärdering?

I svensk rätt tillämpas fri bevisprövning. Parterna är i regel fria att lägga fram vilken bevisning som helst (principen om fri bevisföring) och domstolen är fri att avgöra vilket bevisvärde ett visst bevis har för utgången i målet (principen om fri bevisvärdering).

Hur regleras bevisföring i Sverige?

Regler om bevisning finns främst reglerat i rättegångsbalken (RB), se här. I Sverige har vi något som kallas för fri bevisföring och som finns uttryckt i Rättegångsbalkens 35 kap 1 §, se här. ... Det är sedan upp till domstolen att avgöra värdet av den bevisning som åberopats.

Vad innebär fri bevisvärdering?

Den princip som gäller i svensk processrätt. Den innebär att parterna i en rättegång får åberopa all bevisning som de kan få fram (så kallad fri bevisföring) och att värdet av bevisningen prövas fritt av domstolen (fri bevisvärdering).

Vilka är de processrättsliga principerna?

Principer för hur en rättegång ska genomföras. Dessa principer står ibland emot varandra. Beroende på måltyp och omständigheter i det aktuella fallet gör man olika avvägningar mot dem.

Vem har bevisbördan i olika mål?

En parts skyldighet att lägga fram bevis för sitt påstående. När det gäller brottmål har åklagaren hela bevisbördan, dvs. det är åklagaren som ska bevisa att den misstänkta personen har begått det brott som åklagaren påstår. Till dess betraktas personen som oskyldig.

Vem har bevisbördan vid ett Marknadsföringspåstående?

48: Marknadsdomstolen har vid vite förbjudit näringsidkare att vid viss marknadsföring bl. a. påstå eller antyda närmare angivna sakförhållanden, "om så inte är fallet". I mål om utdömande av vite har näringsidkarna ansetts ha bevisbördan för att det påstående som gjorts vid den aktuella marknadsföringen är riktigt.

Relaterade inlägg: