Vad betyder en blå registreringsskylt?

Innehållsförteckning

Vad betyder en blå registreringsskylt?

Vad betyder en blå registreringsskylt?

Om du har sett en bil som har en blå registreringsskylt med svarta tecken som består av teckenkombinationen två bokstäver, tre siffror och en bokstav är det en diplomatreggad bil du sett.

Hur stor är en registreringsskylt?

Storlekar på registreringsskyltar
SkyltfärgStorlekar
Ordinarie skyltarvit5 mm* 3 mm*
Personlig skyltvit5 mm* 3 mm* 1 mm** 260 x 70 mm
Motorcykel och moped klass Ivit1 mm**
Taxiskyltgul5 mm* 3 mm*

Vad betyder gul nummerplåt?

Idag finns vita, blå, gula, gröna, röda och orangea registreringsskyltar. Vita är ordinarie, blå är till för diplomatbilar och taxibilar har gula skyltar. Vidare är grön är färgen får så kallade saluvagnsskyltar, som exempelvis biltillverkare sätter på testbilar som inte registrerade än.

Vad är en diplomatbil?

Registreringsskyltar på diplomatfordon, i Sverige formellt skyltar för beskickningsfordon (även diplomatskyltar), är de särskilda registreringsskyltar som återfinns på utländska ambassaders och konsulats fordon i de flesta länder.

Vilket land har blå registreringsskylt?

Landskod: IL Nyare registreringsskyltar har ett blått märke med landskoden IL och en liten israelisk flagga på vänster sida.

Har Diplomatbilar immunitet?

Av konventionen framgår att en diplomat kan nyttja immunitet vad gäller landets lagstiftning. Diplomaten kan i och för sig hållas ansvarig för handlingen, men inget straff kan utdömas om det inkräktar på immuniteten.

Hur ska en registreringsskylt se ut?

Registreringsskyltar ska vara väl synliga från alla vinklar och får inte vara oläsbar på grund av skada, smuts, is, snö eller liknande. De får inte vara vinklade eller sprejade med reflexsprej, ligga dolda i fönstret eller ha ändrade siffror och bokstäver.

Vad kostar det att köpa ny registreringsskylt?

Tänk på följande när du beställer en registreringsskylt: Du kan inte välja typ av registreringsskylt utan du får den som är avsedd för ditt fordon. Registreringsskyltarna kostar 80 kronor styck. Vi skickar en faktura separat.

När byttes nummerplåtar?

Registreringsskyltar från 1973 I och med införandet av ett centralt bilregister den avskaffades systemet med länsvisa registreringsskyltar. Man började nu använda tre bokstäver-tre siffror. Övergången till det nya systemet skedde länsvis med början i Uppsala län redan 1972.

Vilket land har gula registreringsskyltar?

I vissa länder (till exempel Nederländerna) har man använt gula skyltar. I andra (exempelvis England och Frankrike) har man använt vita skyltar fram och gula bak. Vad tanken är med detta tycks ingen veta. I Frankrike är det i alla fall borttaget och nu är alla skyltar vita med svarta siffror.

Relaterade inlägg: