Hur fungerar ett LSS boende?

Innehållsförteckning

Hur fungerar ett LSS boende?

Hur fungerar ett LSS boende?

Om du omfattas av LSS-lagen (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har du rätt att söka boende genom LSS. Du kan bo i gruppbostad, servicebostad eller barn- och ungdomsbostad. ... I LSS-bostaden får personer som har en funktionsnedsättning stöd och hjälp av de som arbetar på boendet.

Vad menas med gruppboende för personer med funktionsnedsättning?

Personer med funktionsnedsättning kan ha behov av stöd med boende. Olika boendeformer passar för olika behov av stöd. En person kan få boendestöd i sin egen bostad, eller mer omfattande stöd i bostad med särskild service för vuxna, en så kallad gruppbostad eller servicebostad.

Vad menas med annat boende?

I förarbetena till LSS beskrivs boendeformen annan särskilt anpassad bostad för vuxna som en bostad med viss grundanpassning men utan fast bemanning, som är anvisad av kommunen. I denna boendeform ingår inte omvårdnad och inte heller fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter.

Vad är en gruppbostad?

En gruppbostad är en bostad som har lägenheter samlade runt ett gemensamt utrymme. Du har en egen lägenhet. I det gemensamma utrymmet kan du träffa andra som bor i gruppbostaden och personalen. I gruppbostaden får du stöd av personal för att du ska känna dig så självständig som möjligt.

Vad krävs för att få LSS bostad?

Enligt 5 kap. 7 § tredje stycket SoL ska kommunen inrätta bostäder med särskild service för dem som till följd av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring och har behov av ett sådant boende. Den enskilde ska genom bistånd tillförsäkras en skälig levnadsnivå enligt 4 kap.

Vad krävs för att bo på LSS-boende?

Relevant högskoleutbildning (3 § LSS-f och 5 § SOSFS 2002:9). IVO har fattat två principiella beslut om föreståndarens kompetens, som är relevanta för den här verksamheten: Föreståndarens kompetens i LSS-verksamhet. Bedömning av föreståndares kompetens (9 § 9 och 9 § 10 LSS)

Vad är gruppboende LSS?

En gruppbostad kan erbjudas personer som har så stora behov av tillsyn och omvårdnad, att det är nödvändigt att personal finns till hands hela tiden. Gruppbostaden består av ett mindre antal lägenheter som är samlade kring gemensamma utrymmen.

Vad ingår i bostad med särskild service LSS?

Dessa är gruppbostad, servicebostad och annan särskilt anpassad bostad. De två förstnämnda boendeformerna innefattar fast bemanning och kan benämnas bostad med särskild service för vuxna. I insatsen bostad med särskild service ingår enligt 9 e § LSS också omvårdnad, fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter.

Är gruppboende särskilt boende?

Det finns två former av bostad med särskild service för vuxna – gruppbostad och servicebostad. En gruppbostad kan erbjudas personer som har så stora behov av tillsyn och omvårdnad, att det är nödvändigt att personal finns till hands hela tiden.

Vad kallas personal på LSS boende?

I ett LSS-boende finns personal som tar hand om de inneboende. Den enskilde får hjälp med dagliga behov. Dagliga behov kan vara att sköta hygienen, klä på eller av sig, förflytta sig, handla och att kommunicera och umgås med andra människor.

Relaterade inlägg: