Vad menas med blixtlås?

Innehållsförteckning

Vad menas med blixtlås?

Vad menas med blixtlås?

Blixtlåset öppnas och sluts genom att en löpare – fnutten man drar i – dras mellan två rader av häktor som hakar i eller ur varandra när löparen passerar. Blixtlås kan användas för kläder, skor, väskor eller annat som har mjuka kanter.

Varför heter det blixtlås?

Idén föddes när en av hans vänner blev stel i ryggen och fick problem med att snöra upp skorna. Judsons blixtlås kallades för ”spännet utan hakar” och användes främst i skor och stövlar med långa skaft. I praktiken fungerade inte blixtlåset som det skulle och ansågs vara opraktiskt.

Vem kom på blixtlåset?

Whitcomb L. Judson Gideon Sundback Zip/Inventors

Hur har blixtlåset förändrats?

Det första kommersiellt gångbara blixtlåset kom ut på marknaden 1905. ... Till skillnad från dagens blixtlås satt inte löparen fast, utan fick tas loss efter det att man stängt kedjan. Den kunde sedan bäras i fickan (eller rent av som en berlock) tills man skulle öppna dragkedjan, då löparen vändes om och drogs ned.

Hur mäter man ett blixtlås?

Ett enkelt sätt är att ta en rulle stejp och fästa tejpen utmed dragkedjan, hela vägen mellan stoppgummits utkanter, det bilden visar som OL-mått. Mät sedan tejpen. Räkna hur många tänder dragkedjan har på 2,5 cm. Standardkedjor har oftast 8 tänder per 2,5 cm.

Vad är en Spiraldragkedja?

”Osynlig”, icke delbar 4 mm spiraldragkedja från YKK med tänder och stoppare i plast och tapp i metall. Blixtlåset kan fästas mitt på, på baksidan av och i sidan av lite finare sömnadsprojekt där du vill att det inte ska synas, t. ex. klänningar, kjolar, blusar och byxor i tunnare tyg.

Vilka gör blixtlås?

Materialet var tidigare uteslutande metall, men numera görs blixtlås även i plast. Världens största tillverkare är idag japanska YKK.

Vad är YKK dragkedja?

YKK (japanska: 吉田工業株式会社,, Yoshida Kōgyō Kabushiki-kaisha; engelska: YKK Fastening Products Group ) är en tillverkare av fästanordningar som grundades i Japan år 1934. Företaget är mest känt för sina blixtlås som har texten YKK tryckt på dragfliken, vilka bland annat är vanligt förekommande på många olika jeansmärken.

Vad uppfann Gideon Sundbäck?

Blixtlås Gideon Sundback/Inventions

Vad heter dragkedja på jeans?

Blixtlåset, eller zipper som det heter på engelska, som det ser ut i dag är faktiskt något av en svensk uppfinning, skriver Slate. Tidigare fanns det några olika varianter, men 1913 tog Peter A Aronsson och Gideon Sundbäck som emigrerat till USA patent på sin konstruktion av det.

Relaterade inlägg: