Vad betyder VSOP i cognac?

Innehållsförteckning

Vad betyder VSOP i cognac?

Vad betyder VSOP i cognac?

Den andra unga Cognacen är VSOP – ”Very Superior Old Pale” och den är något äldre än den ovan nämnda, alltså är den ”old”. ... VSOP:n innehåller druvdestillat som lagras i minst fyra år. VO, eller "Very Old", följer i stora drag samma regler som VSOP men har en äldre snittålder.

Kan en konjak vara?

Cognac är en typ av brandy, eller destillerat vin, tillverkat i en region i Frankrike runt staden Cognac på den franska västkusten. All Cognac är brandy men all brandy är inte Cognac. För att få kallas Cognac måste den alltså vara destillerad i området runt staden Cognac.

Hur gammal är en XO?

XO-konjak är sprit gjort på vin och mognat på fat, blandat av flera olika destillat. Den produceras på ursprungsområdet Cognac i västra Frankrike. Även det yngsta destillatet i VS-konjak är minst sex år gammalt.

Vad kallas framställning av konjak?

Tillverkning av Cognac Resultatet blir vad som kallas "brouillis" - en vätska som håller 27-30 % alkohol. Brouillisen destilleras därpå en andra gång, och detta steg kallas "bonne chauffe". Nu ska den fina alkoholen avskiljas.

Hur starkt är cognac?

Innan cognacen hälls på flaska späds den till lägst 40 procent.

Vad är det för skillnad på konjak och whiskey?

Eftersom cognac är gjord på druvor finns det en naturlig fruktsötma i drycken, till skillnad mot whisky som tillverkas av spannmål. Cognac är aldrig rökig utan ofta förhållandevis mjuk i smaken. Ofta kan man förnimma toner av till exempel torkad frukt, vanilj, choklad, nötter och kokos.

Vad lagras konjak på?

Cognac, eller konjak på svenska, är en spritsort som kommer från distriktet Cognac i Frankrike. Det är den mest kända typen av brandy: destillerat vin som lagras på ekfat.

Vart kommer konjak ifrån?

Först år 1909 antogs i Frankrike en lag som bestämde att den enda dryck som fick kallas cognac var ett destillat av vitt vin med ursprung i distriktet Cognac.

Kan konjak bli för gammal?

Eftersom spritdrycker inte utvecklas på flaska är hållbarheten i regel mycket lång. Med åren kan färgen möjligtvis blekna men om konjaksflaskan bara förvaras stående i mörker behåller den sin smak i många, många år.

Är gammal konjak?

Var den ännu äldre, märktes den VO (Very Old) eller VSO (Very Superior Old) och om cognacens färg inte gjorts mörkare på artificiell väg lade man då till ett P vilket blev VSOP (Very Superior Old Pale). Riktigt gammal cognac märktes XO (Extra Old) eller Extra.

Relaterade inlägg: