Vad betyder i virkning?

Innehållsförteckning

Vad betyder i virkning?

Vad betyder i virkning?

Tills. betyder oftast "tillsammans" i ett virkmönster.

Vad betyder LMB i virkning?

hämta upp garn och dra garnet direkt genom öglan på virknålen. Hörnens 3 lm kan kallas luftmaskbåge. Nästa varv ska vi börja i hörnets luftmaskbåge, så vi tar oss dit med smygmaskor: Virka 1 smygmaska i nästa maska, och 1 smygmaska om hörnets luftmaskbåge.

Vart kommer virkningen ifrån?

Virkning som hantverk är ”yngre” än stickningen. Hur tekniken uppstod är inte riktigt klargjort men det finns teorier om att den utvecklades ur tambursömmen eller uppstod i klostren där nunnor utförde vackra spetsarbeten med hjälp av virknål och garn.

Vad heter det när man virkar?

Virkning (av virka, av tyska wirken 'verka', 'uträtta') är en textil teknik som utförs med en virknål (kallas även virkkrok) och garn. Med hjälp av nålen som har en krok i ena änden skapas öglor som fästs i varandra. Olika sorters maskor används på olika sätt för att skapa olika mönster och textur.

Vad betyder SC i virkning?

Förmodligen är ditt virkmönster amerikanskt om termen sc eller single crochet finns med, för den termen saknas i moderna brittiska beskrivningar. (I äldre mönster med brittiska termer kan den motsvara slip stitch, smygmaska.)

Vad betyder stjärna i Virkmönster?

o När det finns stjärnor (* … *) i mönstret, betyder det att du ska upprepa en viss serie av maskor ett bestämt antal gånger. Det står alltid i anslutning till den avslutande stjärnan hur många gånger upprepningen ska ske. I exemplet ska du virka serien tre gånger i rad.

Hur läser man en Virkbeskrivning?

Man läser ett virkdiagram tvärtom mot hur man normalt läser: Från högre till vänster, nerifrån och upp. Du börjar alltså nederst i det högra hörnet, och jobbar dig mot vänster, symbol för symbol, varv för varv uppåt (se RÖD cirkel och pilar).

Hur räknar man varv i virkning?

Man kan också räkna fasta maskor från sidan, vilket kan behövas när man virkat några varv. Då får man räkna ”V:n” (se bild nedan). 1 ”V” = 1 fm. Detta gäller från rätsidan.

Vem uppfann virkning?

Att virka. Virkning är ett gammalt hantverk men är yngre än stickningen. Hur tekniken kom till är oklart men det finns teorier som säger att den utvecklades genom tambursömmen. Det sägs även att nunnorna i klostren skapade vackra arbeten med hjälp av endast en nål och garn.

När uppfanns virkning?

I Sverige räknas virkning vara en relativt ung teknik som kan spåras tillbaka till ungefär början av 1800-tal. Detta pälsband (Nbm 4238) som också finns i museets samlingar är virkat i flerfärgsteknik där bland annat årtal virkats in som en del av mönstret.

Relaterade inlägg: