Vad betyder B på registreringsskylt?

Innehållsförteckning

Vad betyder B på registreringsskylt?

Vad betyder B på registreringsskylt?

Landskod: B Registreringsskyltarna är kortare än de är i de flesta andra europeiska länder. Nyare skyltar är lite längre och mycket lika svenska fast med röd text. Från 2008 har man skyltar med tre siffror först och tre bokstäver efter.

Varför har bilar gula registreringsskyltar?

Skylt på fordon registrerade för taxitrafik Fordon som är registrerade för taxitrafik erhåller en skylt med gul reflekterande botten. Tidigare hade denna skylt även ett något mindre "T" efter registreringsnumret men 2017 beslutades detta att avskaffas.

Vilka mått har en registreringsskylt?

Storlekar på registreringsskyltar
SkyltfärgStorlekar
Ordinarie skyltarvit5 mm* 3 mm*
Personlig skyltvit5 mm* 3 mm* 1 mm** 260 x 70 mm
Motorcykel och moped klass Ivit1 mm**
Taxiskyltgul5 mm* 3 mm*

Vilka har röda registreringsskyltar?

Röda skyltar är tillfälliga och används vid import eller export av fordon. Orange är färgen för tävlingsfordon. Läs mer om registreringsskyltar och deras färger på Transportstyrelsens hemsida.

Vilka registreringsskyltar får man inte ha?

I de nya registreringsnumren används inte bokstaven O som sista tecken, eftersom det är lätt att missta för bokstaven O för siffran 0. Sedan tidigare används inte heller bokstäverna I, Q, V, Å, Ä och Ö.

Finns åäö på registreringsskyltar?

Precis som idag är det inte alla bokstäver som kommer att användas som sista tecken. I de nya registreringsnumren används inte bokstaven O som sista tecken, eftersom det är lätt att missta för bokstaven O för siffran 0. Sedan tidigare används inte heller bokstäverna I, Q, V, Å, Ä och Ö.

När bytte vi registreringsskyltar?

Det var under 1972 som de gamla registreringsskyltarna med inledande länsbokstav började fasas ut. Uppsala län var först ut med tre bokstäver och tre siffror. Under 1973 implementerades det nya systemet i hela Sverige. Ungefär 45 år tog det att få slut alla 12,1 miljoner kombinationer.

Relaterade inlägg: