Vad betyder högt proBNP?

Innehållsförteckning

Vad betyder högt proBNP?

Vad betyder högt proBNP?

NT-proBNP-värden är i runda tal fyra gånger högre än BNP-värden. Låga värden talar starkt emot hjärtsvikt (t ex NT-proBNP < 125 ng/L), medan höga värden talar för. Medelhöga värden medför misstanke om hjärtsvikt.

Vad visar PRO BNP?

NT-proBNP i plasma visar på misstänkt hjärtsvikt, se beslutsgränser i analysförteckningen. Resultatet innebär att hjärtsvikt kan vara orsaken och ett kliniskt behandlingsförsök mot svikt kan genomföras.

Hur länge kan man leva med hjärtsvikt?

Sjukdomsförloppet är både svängande och oförutsägbart. Att leva med hjärtsvikt medför olika begränsningar i livssituationen....Privacy Overview.
KakaVaraktighetBeskrivning
CONSENT16 years 7 months 15 days 8 hours 6 minutesNo description
EPi_NumberOfVisits1 yearNo description
BE

Varför stiger BNP?

Nivåerna av BNP och NT-proBNP är förhöjda hos många patienter med akut kranskärlssjukdom [31-33]. Nivåerna är starkt associerade med mortalitet och framtida risk för hjärtsvikt hos dessa patienter. Risken för död ökar med ökande värden, och normala värden är förenade med låg mortalitet på kort och lång sikt.

Vad utlöser hjärtsvikt?

Vanliga förklaringar till hjärtsvikt är syrebrist i hjärtmuskulaturen till följd av en hjärtinfarkt eller obehandlat, högt blodtryck. Sjukdomar i hjärtat kan också leda till hjärtsvikt, exempelvis rubbningar av hjärtrytmen, hjärtmuskelinflammation, förstorat hjärta, ischemisk hjärtsjukdom eller diabetes.

När hjärtat sviktar?

Hjärtsvikt uppstår när hjärtat inte orkar pumpa ut så mycket blod som kroppen behöver. Det kan bero på att hjärtmuskeln inte kan slappna av som den ska eller att dess förmåga att dra ihop sig är försvagad.

Vilka olika typer av hjärtsvikt finns?

Hjärtsvikt delas ofta in i två typer. Den ena typen innebär att hjärtat har sämre pumpförmåga, och den andra typen innebär att hjärtat är stelt och har svårt att fylla sig med blod. Man kan ha en av typerna, men det är också vanligt att man har båda.

Kan man bli fri från hjärtsvikt?

Hjärtsvikt är ofta ett kroniskt tillstånd som är svårt att bota, men det finns effektiva läkemedel som kan bromsa upp eller vända tillståndet till en förbättring.

Hur är det att leva med hjärtsvikt?

Det finns mycket bra behandling vid hjärtsvikt. Basen är läkemedelsbehandling. I de flesta fall behövs såväl betablockerare såsom ACE-hämmare och aldosteronantagonister för att få hjärtat att återhämta sig och därefter förhindra att hjärtsvikten försämras. I många fall behövs vattendrivande läkemedel.

Kan man använda NT-proBNP vid hjärtsvikt?

  • Tillgängliga studier visar att användandet av BNP eller NT-proBNP förbättrar diagnostiken vid misstanke om hjärtsvikt jämfört med idag tillämpad klinisk diagnostik. Ökad användning från dagens låga utnyttjande är därför önskvärd.

Vad är den vanligaste formen av hjärtsvikt?

  • Den vanligaste formen kallas systolisk dysfunktion eller HFrEF och HFmrEF. Det är då framför allt är den sammandragande så kallade systoliska pumpförmågan som är försvagad. En annan form av hjärtsvikt kallas diastolisk svikt eller HFpEF. Då har du kvar den systoliska pumpförmågan men har symtom och förhöjda NTproBNP-värden.

Vad är ett negativt prediktivt värde för hjärtsvikt?

  • Ett BNP-gränsvärde på 100 ng/l resulterade i ett högt negativt prediktivt värde (89 procent), dvs 9 av 10 patienter med ett BNP-värde lägre än 100 ng/l hade inte hjärtsvikt (Tabell I). Det positiva prediktiva värdet var lägre (79 procent), dvs 8 av 10 med ett BNP-värde 100 ng/l eller högre hade hjärtsvikt.

Hur gör du för att må bättre trots hjärtsvikt?

  • Du kan göra följande för att må bättre trots sjukdomen om du redan har hjärtsvikt: Ta dina läkemedel regelbundet och i rätt dos. Gå på regelbundna besök hos läkare eller sjuksköterska som är specialiserad på hjärtsvikt. Rör på dig regelbundet.

Relaterade inlägg: