Vad ligger Bosnien?

Innehållsförteckning

Vad ligger Bosnien?

Vad ligger Bosnien?

Bosnien och Hercegovina ligger på Balkanhalvön, i de centrala delarna av det forna Jugoslavien. Ett blodigt inbördeskrig bröt ut 1992 i samband med den jugoslaviska federationens sammanfall.

Vad hette Bosnien förut?

Bosnien och Hercegovina förklarade sig självständigt från Jugoslavien 1992, men efter Bosnienkriget som följde på självständighetsförklaringen är landet sedan fredsavtalet i Dayton 1995 uppdelat i två administrativa entiteter och ett distrikt: Federationen Bosnien och Hercegovina, Republika Srpska och Brčko-distriktet.

Är du bosnier?

Begreppet "bosnier" betecknar nationellt och geografiskt ursprung och betyder att man är medborgare i Bosnien och Hercegovina. Alla bosniaker, serber och kroater från Bosnien och Hercegovina är antingen bosnier eller hercegovinier, beroende på ursprungsplats.

I vilken världsdel ligger Bosnien?

Europe Bosnia and Herzegovina/Continent

Vilket statsskick har Bosnien?

Republik ParlamentarismFörbundsrepublikParlamentarisk republik Bosnia and Herzegovina/Government

Vad tillverkas i Bosnien?

De viktigaste industrierna framställer metall och kemiska produkter, samt trä- och pappersvaror, textilier och livsmedel.

Vad är Bosnien känd för?

Bosnien är ett av Europas allra fattigaste länder. Det var relativt eftersatt även som delrepublik i Jugoslavien och kriget 1992–1995 slog sönder mycket av både faktiska institutioner – allt i från sjukhus till skolor – och fungerande sociala nätverk. Ungefär en bosnier av fem beräknas leva under fattigdomsgränsen.

Hur gammal är Bosnien?

Bosnia and Herzegovina/Founded

Finns det kristna bosnier?

I Bosnien finns det tre stora religioner. Den största är Islam. Den andra är Kristendomen. ... Det finns 51 % muslimer och 31,4 % ortodoxa och 17 % katoliker och 0,6 % övriga religioner.

Hur många procent är muslimer i Bosnien?

Efter Bosnienkriget har det ej genomförts någon officiell befolkningsundersökning, men enligt uppskattningar utgör bosniaker 48 procent av befolkningen i Bosnien-Hercegovina. Dock är endast 40 procent av landets befolkning troende muslimer.

Relaterade inlägg: