Vilka träd får man fälla?

Innehållsförteckning

Vilka träd får man fälla?

Vilka träd får man fälla?

– Generellt sett får du fälla vilka träd du vill på din egen tomt, men det finns en hel del undantag där det kan krävas marklov och även tillstånd från Länsstyrelsen, säger Daniel Daggfeldt, arborist på Svenska Trädmästarna och styrelseledamot i Sveriges Arboristförbund.

När får man fälla träd?

Om området inte är detaljplanerat – eller K-märkt – finns inga hinder att fälla träd på sin egen tomt. Däremot kan kommunen ha allmänna rekommendationer om att bevara exempelvis ek, ädellövträd och tall. Om det finns en detaljplan anges där vad som gäller. Exempelvis kan man behöva ”marklov för trädfällning”.

Vad kostar det att kapa ett träd?

Riktpris. Eftersom varje träd är unik, varierar i storlek och dessutom står på unika platser är det ytterst svårt att ge generella priser. Som riktpris kan man säga att nedmontering av ett normalstort träd kostar från 2 5 kr inkl. moms och uppåt.

Får man fälla träd på tomträtt?

Att ta ner träd på sin tomträtt kräver inget godkännande från kommunen. Gamla ekar eller andra sällsynta träd kan dock vara skyddade och då krävs särskilt tillstånd för att fälla, detta gäller oavsett om du är tomträttshavare eller fastighetsägare.

Vilka skydd används vid trädfällning?

Ordentlig skyddsutrustning är väldigt viktig vid trädfällning. Skyddsutrustning som professionella trädfällare använder sig av består av hjälm med hörselskydd och ögonskydd (visir). Skyddshandskar alt. sågskyddshandskar med sågskydd på ovansidan.

Vad är en arborist?

Arbetsuppgifter för arborister brukar vara trädfällning, trädbeskärning och sektionsfällning men kan även innefatta rådgivning och plantering. En utav de absolut vanligaste uppgifterna är vad vi brukar kalla kronrensing, vilket innebär att skadade eller döda grenar tas bort från ett träd.

Får man fälla träd på allmänning?

Står träden på din tomt har du all rätt att hugga ner dem om de inte är skyddade, men om de skulle tillhöra kommunen och stå på deras mark får du helt enkelt stå ut. Skulle du fälla träd på kommunens mark ändå, utan tillstånd, så kan det bli en dyr historia.

Får man fälla träd i skogen?

Får jag ta ved i skogen som bränsle till elden? Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som bränsle till elden. Men det är inte tillåtet att hugga ner träd eller buskar eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd.

Relaterade inlägg: