Vad beror Magmunsbråck på?

Innehållsförteckning

Vad beror Magmunsbråck på?

Vad beror Magmunsbråck på?

Orsaken till magmunsbråck Precis som vi nämnt ovan beror ett magmunsbråck egentligen på en försvagad diafragma – ett så kallat diafragmabråck. När diafragman är försvagad kan magsyra läcka upp i matstrupen från magsäcken. Det beror på att magmunnen inte klarar av att hålla tätt när den glidit upp ovanför diafragman.

Varför får man diafragmabråck?

Orsak. Vid diafragmabråck är diafragmans muskulatur försvagad runt hålet där matstrupen mynnar ut i magsäcken. Detta leder till att magsäcken okontrollerat glider upp och ner genom hålet i diafragman och på så sätt påverkar både matstrupens funktion och övre magmunnens förmåga att hålla tätt.

Hur känns diafragmabråck?

Vanliga symtom på ett diafragmabråck är bland annat halsbränna, rethosta, klumpkänsla i halsen eller stoppkänsla i bröstet. Det kan även innebära att man har svårt att svälja fasta konsistenser som till exempel torrt kött.

Vad beror reflux på?

Reflux innebär att surt innehåll från magsäcken stöts upp i matstrupen. Nästan alla upplever detta tidvis, ofta kortvarigt och utan symtom. Refluxsjukdom talar man om när magsäcksinnehåll stiger upp i matstrupen och orsakar upprepade gånger halsbränna eller inflammation i matstrupen.

Vad kan man äta vid reflux?

Om du har relativt ringa besvär kan du pröva med följande:

  • Ät eller drick inte senare än tre timmar före sänggående.
  • Avstå från snus och rökning.
  • Var försiktig med kaffe, juice och alkohol.
  • Undvik fet och kryddstark mat.
  • Ät fiberrik mat.
  • Undvik tunga lyft och framåtböjningar.
  • En del läkemedel kan förvärra symtomen.

Är det farligt med diafragmabråck?

Den övre magmunnen fungerar sämre om du har så kallat diafragmabråck. Diafragmabråck innebär att muskulaturen i diafragman är försvagad och att hålet där matstrupen passerar blir förstorat. Diafragmabråck är vanligt. Det är ofarligt och behöver inte ge några symtom.

Kan diafragmabråck vara farligt?

Diafragmabråck är vanligt. Det är ofarligt och behöver inte ge några symtom. Vid diafragmabråck är det lättare för magsaften att komma upp i matstrupen. Någon gång kan den nedersta delen av matstrupen och även en del av magsäcken pressas upp genom bråcket.

Hur känns ett bråck i magen?

För det mesta kan du inte själv känna ett bråck. Men om bråcket växer ovanligt snabbt kan du kanske känna att det gör ont eller känns ömt. En del personer kan känna att det pulserar i magen.

Relaterade inlägg: