Vad är Brachybehandling?

Innehållsförteckning

Vad är Brachybehandling?

Vad är Brachybehandling?

Brachybehandlingen innebär att ihåliga nålar läggs in i prostatan. Behandlingen kontrolleras med hjälp av ultraljud Brachyapparaten kopplas och den för ut den radioaktiva strålkällan (iridium) i varje nål, i tur och ordning, under en bestämd tid.

Vad är en strålbehandling?

Strålbehandling ges för att döda cancerceller. Och för att de inte ska växa och blir fler. Behandlingen kallas även radioterapi.

Vad är Andningsstyrd strålbehandling?

Andningsstyrd strålbehandling syftar till att stålningen ska begränsas för att minimera risken för hjärtsjuklighet, som en biverkan, hos kvinnor med strålbehandling på vänster sida. – Resultaten visar att kvinnorna upplevde att andningen blev en strategi och guide genom behandlingen.

Vad händer i kroppen vid strålbehandling?

Strålbehandling kan krympa en cancertumör så att den blir lättare att operera bort. Strålbehandling efter en operation kan ta bort cancerceller som kan ha blivit kvar. Ibland räcker det med bara strålbehandling för att ta bort en cancertumör.

Vad betyder Brakyterapi?

Brakyterapi (från det grekiska ordet brachys som betyder "kort avstånd"), även kallat inre strålbehandling, brachyterapi eller behandling med förseglad strålkälla, är en form av radioterapi där en strålkälla placeras inuti eller intill det område som ska behandlas.

Hur lång tid tar en strålbehandling?

Strålbehandlingsapparaten kan röra sig runt britsen och ge strålning från olika håll. Det tar endast några minuter och man märker inte av själva strålningen. Hela besöket tar ca 10-15 minuter. Hela behandlingstiden är 7 veckor.

Hur lång tid tar strålbehandling?

Strålbehandlingsapparaten kan röra sig runt britsen och ge strålning från olika håll. Det tar endast några minuter och man märker inte av själva strålningen. Hela besöket tar ca 10-15 minuter. Hela behandlingstiden är 7 veckor.

Vilka sjukdomar behandlas med strålning?

Strålbehandling eller radioterapi är användning av joniserande strålning för behandling av cancer och vissa andra sjukdomar. Strålbehandling kan användas i botande syfte men också för exempelvis smärtlindring vid obotbara tumörsjukdomar.

Hur mår man vid strålbehandling?

Strålbehandling mot tumörer i buk- och bäckenregionen kan orsaka illamående och andra magbesvär, till exempel diarré eller en känsla av uppkördhet. Risken för dessa besvär ökar om det är ett stort område av kroppen som behandlas. Om du drabbas finns det effektiva mediciner mot illamåendet.

Hur känner man sig efter strålning?

Det vanligaste är att huden blir röd och irriterad men även klåda kan förekomma. Dessa besvär kan komma efter ett par veckor. Armhålorna, ljumskarna och andra områden med hudveck är extra känsliga. När du ska tvätta området som har bestrålats kan du badda huden med ljummet vatten och klapptorka.

Relaterade inlägg: