Vad betyder bokstäverna i NCS?

Innehållsförteckning

Vad betyder bokstäverna i NCS?

Vad betyder bokstäverna i NCS?

Kulörtonen Y90R anger förhållandet i procent mellan två kulörta elementarfärger, här Y respektive R. Y90R betyder gul med 90% rödhet. Rent grå färger saknar kulörton och betecknas endast med nyans-beteckningarna följt av -N för neutral. 0500-N är vit och följs av 1000-N, 1500-N, 2000-N osv till 9000-N som är svart.

Vad står S för i färgkod?

S betyder att färgen ingår i de 1950 NCS standardfärgerna, som illustrerar NCS systemet. Den första delen av koden 1050 beskriver den aktuella färgens nyans. Den har 10% svarthet och 50% kulörthet (färgstyrka). Resten upp till 100% utgör vitheten; 100- 10- 50= 40, dvs färgen har 40% vithet.

Vilka färger passar ihop NCS?

Man tar utgångspunkt i en färg i färgcirkeln, tex Y30R, som är den sista delen av NCS koden. Därefter väljer man färger med samma kulörton men med olika nyanser, alltså olika svarthet och olika färgstyrka (kulörthet).

Hur tolkar man NCS?

De två första siffrorna i NCS-numret anger graden av svarthet och de två andra kulörthet. Är de två första låga har vi en ljus färg och är de höga är det en mörk. De två andra visar var i färgtriangeln färgen hamnar vad gäller kulörthet, hur färgstark färgen är.

Vad betyder NCS på svenska?

Beskriv alla tänkbara färger med NCS NCS – Natural Colour System® är ett vetenskapligt baserat färgsystem som möjliggör för exakt färgkommunikation mellan designers och tillverkare, återförsäljare och kunder. Eftersom NCS är baserat på hur vi uppfattar färg visuellt kan du beskriva färgen på alla tänkbara ytor.

Vad passar till Gråbeige?

Är den beige färgen väldigt gyllene, tycker jag personligen att grå färger som också går åt det gyllene hållet är fina till. I motsatt fall tycker jag att beige färger med mycket rött i gör sig bäst till motsvarande grå färger med rödhet i sig.

Relaterade inlägg: