Vad menas med Subjektskapande?

Innehållsförteckning

Vad menas med Subjektskapande?

Vad menas med Subjektskapande?

Subjektskapande i vardagen betyder ungefär, hur vi i samspel med vår omgivning, förhållningssätt, normer, regler och skapar oss en identitet. Vi är med och skapar barns uppfattning om sig själv. Så som vi möter barn och det vi väljer att dokumentera och föra vidare till barnen får betydelse för barnens subjektskapande.

Vad är Transdisciplinärt lärande?

I en transdisciplinär lärande sker en transfer av kunskaper, dvs. en överföring av kunskaper vilket leder till att lärandet i ett ämne kan leda till lärande i andra ämne.

Vad är begrepp i förskolan?

Teorierna berör begrepp som kan kopplas till undervisning i förskolan, begreppen är interaktion, kommunikation och samspel. Teorierna beskriver hur barn lär av varandra och förskollärarens roll för att skapa förutsättningar för barns lärande och utveckling.

Vad är förskolans värdegrund och uppdrag?

Den ska främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. ... Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen.

Hur kan man dokumentera pedagogiska aktiviteter på olika sätt?

Dokumentation kan göras på många olika sätt: anteckningar, inspelningar och fotografier. På detta sätt synliggörs barns lärande, vilket gör att man ger barnen fler möjligheter att se och reflektera över sitt eget lärande.

Vad är en förskollärares uppdrag?

Förskollärarna har ansvar för det pedagogiska innehållet i undervisningen och att leda undervisningen på ett sådant sätt att målen och intentionerna i läroplanen uppfylls. I undervisningen medverkar även andra i arbetslaget, till exempel barnskötare, till barnens utveckling och lärande.

Vad betyder begreppet undervisning i förskolan för dig?

Enligt Lpfö 18 innebär undervisning i förskolan ”att stimulera och utmana barnen med läroplanens mål som utgångspunkt och riktning, och syftar till utveckling och lärande hos barnen.” Undervisning kan förstås som både planerad och spontan där förskolläraren har det övergripande ansvaret för innehållet.

Varför är det viktigt att vi arbetar med värdegrund i våra förskolor?

Värdegrunden ska genomsyra utbildningen och undervisningen Förskolans och skolans värdegrundsarbete ska skapa ett klimat där barn och elever känner sig trygga och respekterade. Det ska också främja likabehandling och barns och elevers rätt till delaktighet och inflytande.

Vad tar man upp i läroplanernas avsnitt om värdegrund och uppdrag?

”Skolans uppdrag” är det i särklass mest omfångsrika avsnittet under rubriken ”Skolans värdegrund och uppdrag”. Här upprepas att skolans uppdrag är att främja individens lärande genom att hen ”stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden” (Lgr 11, s9) och att skolan skall präglas av omsorg av individen.

Relaterade inlägg: