Hur stor är sjön Bolmen?

Innehållsförteckning

Hur stor är sjön Bolmen?

Hur stor är sjön Bolmen?

184 km² Bolmen/Area

Hur ser Bolmen ut?

Bolmen är Sveriges tionde största sjö. Den ligger i västra Småland och är känd för sitt fina vatten. Sedan några år pågår arbetet med att skapa ett vattenskyddsområde för Bolmen. Bolmen är fyra och en halv gånger så stor som Ringsjön och en bra bit större än Malmö kommun.

Hur djup är sjön Bolmen?

37 m Bolmen/Max depth

Finns det kräftor i Bolmen?

Signalkräfta har satts ut både i sjön och i tillrinnande vatten. Den är dock fortfarande ovanlig i Bolmen, troligtvis på grund av de stora utsättningarna av ål som genomförs i sjön.

Hur många öar har Bolmen?

Antalet öar i Bolmen är hela 365 stycken. Det finns alltså gott om öar att göra strandhugg vid för att bada, sola eller studera det rika djurlivet.

Hur stor är Bolmsö?

1971 flyttades också Bolmsö från Unnaryds kommun i Jönköpings län till Ljungby kommun i Kronobergs län. Bolmsö var egen kommun fram till 1950. Bolmsö har en landareal av 44,1 kvkm enligt 2000 års taxering. Bolmsö är Sveriges 25:e största ö i storleksordning och den nionde största insjö ön i Sverige.

Vilka djur finns i Bolmen?

I Bolmen finns 24 fiskarter och med sina många öar och vikar, som lämpar sig att fiska vid, har den blivit en populär sjö att sportfiska i. I det fiskrika vattnet finns gädda, gös och abborre men också lax och öring.

Var ligger sjön Bolmen?

Den nordvästra delen av Bolmen, Sveriges tionde största sjö och den största i södra Sverige, ligger i Gislaveds kommun. Från Sunnaryds färjeläge kan du åka linjefärja över till Bolmsö som är den största ön i Bolmen.

Vilken är den djupaste sjön i Sverige?

Vättern är näst största sjö, både avseende ytan och vatten volymen (cirka 78 000 miljoner m3). Sveriges djupaste sjöar finns i de nordligaste delarna är landet. Djupast är Hornavan, med ett största djup av 228 m. Längre söderut i landet är Siljan (134 m) och Vättern (120 m) de djupaste sjöarna.

Får man fiska ål i Bolmen?

Fiska i Bolmen av Småland. Här kan du fiska gädda, gös och abborre – även lake, ål, sutare och braxen finns i sjön.

Relaterade inlägg: