Vad säger utlänningslagen?

Innehållsförteckning

Vad säger utlänningslagen?

Vad säger utlänningslagen?

Den ändrades den svenska migrationslagstiftningen. Förändringarna innebär bland annat att tidsbegränsade uppehållstillstånd är huvudregel och att nya krav ställs på alla som ansöker om permanent uppehållstillstånd.

Vad är reglerat i utlänningslagen?

En ansökan om uppehållstillstånd, statusförklaring, resedokument eller ställning som varaktigt bosatt av en utlänning som är utvisad enligt lagen om särskild utlänningskontroll eller har meddelats motsvarande beslut enligt äldre lag och befinner sig i Sverige, ska handläggas enligt den lagen. Lag (2014:198).

Vad är verkställighetshinder?

I undantagsfall kan det hända något som gör att du inte kan återvända hem trots att det finns ett beslut som säger att du måste det. Det kallas verkställighetshinder, det vill säga hinder mot att genomföra beslutet om avvisning eller utvisning.

Vad är försörjningskrav?

Försörjningskravet ska vara uppfyllt när Migrationsverket bedömer ansökan om uppehållstillstånd. Kravet på försörjning innebär att din inkomst både ska vara tillräckligt hög och varaktig. Som huvudregel är en inkomst varaktig om den sträcker sig över ett år från tidpunkten då Migrationsverket bedömer ansökan.

Hur prövas rätten att få vistas i Sverige?

Flera lagar och förordningar styr Migrationsverkets prövning av ansökningar från personer som söker skydd eller vill besöka eller bosätta sig i Sverige. Utlänningslagen. (2005:71) innehåller definitioner, allmänna bestämmelser och villkor för att en utlänning ska få resa in i, samt att vistas och att arbeta i Sverige.

Vad är en kvotflyktingar?

En kvotflykting är en person som har flytt från sitt land och som har blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land. Sverige brukar ta emot 5 000 kvotflyktingar per år. ... Sverige har tagit emot kvotflyktingar sedan 1950.

Vad händer när en person som fått avslag varken kan återvända till sitt hemland eller till något annat land där denne har tillstånd att vara?

Om du inte följer beslutet Den som fortfarande har rätt till ekonomiskt stöd från Migrationsverket (till exempel barnfamiljer) kan få minskad dagersättning om han eller hon inte samarbetar för att lämna landet. Om du inte samarbetar i ditt återvändande kan Migrationsverket ta ett beslut om uppsikt eller förvar.

Vad ska man göra för att få stanna i Sverige?

En person som vill bosätta sig i Sverige och som är medborgare i ett land utanför EU måste ansöka om uppehållstillstånd. Det finns flera olika skäl för att uppehållstillstånd i Sverige, till exempel för att arbeta eller studera här, flytta till en familjemedlem eller för att söka skydd undan krig och förföljelse.

Vad är vut Migrationsverket?

Verkställighetshinder mot tvångsutvisning (VUT), eller avvisningshinder, är skäl till att ett utvisnings- eller avvisningsbeslut inte kan genomföras. En person som har varit asylsökande men fått negativt beslut kan därmed ändå ha rätt att vistas i ett land där personen har sökt uppehållstillstånd.

Kan man överklaga verkställighetshinder?

Om du har blivit utvisad från Sverige, men något speciellt händer som hindrar dig från att åka tillbaka till ditt hemland, kan du ansöka om verkställighetshinder hos Migrationsverket. Har du fått avslag på din ansökan om verkställighetshinder kan du överklaga beslutet.

Relaterade inlägg: