Vad räknas som brandcell?

Innehållsförteckning

Vad räknas som brandcell?

Vad räknas som brandcell?

I Boverkets byggregler, BBR, definieras vad en brandcell är: "Med brandcell avses en avskild del av en byggnad inom vilken en brand under hela eller delar av ett brandförlopp kan utvecklas utan att sprida sig till andra delar av byggnaden eller andra byggnader.

Vad är syftet med en brandcell?

Syftet med avskiljningen är att en brand i en brandcell inte ska kunna spridas till en annan brandcell inom en bestämd tid. Det vill säga, brandscellen ska kunna stå emot brand och rök för att förbättra möjligheterna till utrymning av människor och egendom.

Hur lång tid står en brandcell oftast emot brand?

Byggnad med samlingslokal i botten-våningen. Byggnader med en större byggnadsarea än 200 kvadratmeter och som inte är uppdelade med brandväggar. I en BR1 byggnad ska en brandcell stå emot brand i minst 1 timma och upp till 4 timmar beroende på vilken brandbelastning som finns i brandcellen.

Vad är Brandskyddstätning?

Tätningsskivor belagda med silikonskum. Vid större genomföringar av kablar, rör och ventilationskanaler.

Hur stor får en brandcell vara?

Krav finns på maximalt storlek på brandceller (20 m2 beroende på Vk och Byggnadsklass), där indelning inte krävs av andra skäl. Utöver detta ställs krav på maximal volym i brandcellerna.

Vad är en utrymningsväg?

Med utrymningsväg avses en väg från en brandcell till det fria eller till annan säker plats.

Hur stor kan en brandcell vara?

Fyra av varandra oberoende utrymningsvägar krävs för samlingslokaler. Den största tillåtna arean på en brandcell är 1250 m2. Brandceller får generellt inte omfatta mer än två våningsplan. Undantag finns för trapphus, vissa bostäder m.m.

Vad betyder Verksamhetsklass?

Verksamhetsklassen omfattar samlingslokaler och andra lokaler där det vistas personer som inte kan förväntas ha god lokalkännedom, som har förutsättningar att själva sätta sig i säkerhet och som kan förväntas vara vakna.

Hur länge står en dörr mot brand?

I brandcellsgränser är en branddörr en viktig komponent. I Boverkets Byggregler (BBR) anges vilken brandklass som krävs för dörrar i olika situationer. Dalocs branddörrar, ljuddörrar och säkerhetsdörrar godkända i brandklasserna 30 och 60 minuter för trädörrar samt 30, minuter för ståldörrar.

Hur länge står en branddörr emot brand?

Branddörrar kommer i olika säkerhetsklasser där man anger hur lång tid de klarar av att stå emot en brand. A30 innebär att dörren står emot brand i 30 minuter, A60 i 60 minuter och A120 i upp till 120 minuter.

Relaterade inlägg: