Vad menas med bålstabilitet?

Innehållsförteckning

Vad menas med bålstabilitet?

Vad menas med bålstabilitet?

Bålen, som begränsas av magens muskulatur på framsidan och av ryggens muskler på baksidan, är kroppens centrum. Musklerna kring bålen har flera funktioner men är speciellt viktiga för att vi ska kunna upprätthålla en god hållning och för att avlasta rygg och bäcken.

Vad är Bålstyrka?

Bålstyrka. Genom en god bålstyrka sätter vi ryggraden i en stabil och bra position som tillåter oss att nyttja vår fulla styrka, snabbhet, koordination och rörlighet. ... Vi jobbar alltid med att säkerställa ryggradens position först genom att stärka upp bålen.

Vad är en atletisk hållning?

När du har en atletisk hållning ska midjan ha mindre omfång och magen ska vara hård när du känner på den. Det handlar om att ha en bra hållning över alla leder och det innebär i stående position att: Håll höften neutral och ryggen rak, undvik att svanka. Stå med fötterna höftbrett, kom ihåg att inte låsa knäna bakåt.

Hur tränar man Bålmuskler?

Ett av de bästa sätten du kan träna bålmusklerna på är med övningen V-roll-out. Medan situps och plankan främst tränar de raka magmusklerna, tränar V-roll-out nämligen också de sneda magmusklerna samtidigt som den stärker ryggen. Och vi lovar att du kommer att märka skillnad redan efter några träningspass.

Hur tränar man Bålstyrka?

Ligg på rygg med knäna i 90 graders vinkel, fötterna mot underlaget. Lyft höfter och rygg från golvet så att kroppen bildar en rät linje från skuldror till knän. Håll 5-10 sekunder. Sänk till utgångsläget och upprepa 10-12 gånger.

Hur får man bra kroppskontroll?

Så här gör du: Ligg på rygg med armarna utsträckta åt sidorna av kroppen. Lyft höften och sträck i bålen. Sträck ena benet, böj det andra och sätt det i knävecket, böj det sträckta benet, byt sida. Övar upp kroppskontroll, nackens rörlighet och stabilitet i bål.

Vad är Bålträning bra för?

Att träna upp bålen är viktigt av flera anledningar, men framför allt för hållningens skull. En stark bål gör att du lättare orkar ha en bra hållning på jobbet och på träningen och detta kan i sin tur medföra att risken för att få problem i rygg, nacke och axlar minskar.

Vilka muskler består bålen av?

Bålen är själva navet i kroppen och består av mag- och ryggmuskulaturen samt musklerna runt höften och skuldrorna. Man kan tänka sig bålen som stommen i ett hus.

Hur tränar man bort sin svank?

Spänn åt rumpan, hitta trycket i magen och se till att höftbenen pekar framåt. Stärk magen genom regelbunden coreträning men försök att bli medveten om magstödet dagligen – inte bara två gånger i veckan på gymmet – om du vill få en bättre hållning.

Har god kroppskontroll?

Med en bra kroppskontroll ökar du dina förutsättningar till en smärtfri kropp som fungerar! Att kunna styra sin kropp och välja rörelser som är bra för muskler och leder och tar hänsyn till kroppens funktioner är alltid att föredra för en välmående och hållbar kropp.

Relaterade inlägg: