Kan man göra egen sprit?

Innehållsförteckning

Kan man göra egen sprit?

Kan man göra egen sprit?

man torrdestillerar trä i en syrefri miljö. Då får man fram ”träsprit”. Att destillera mäsk gjord på jäst, socker och vatten kan inte bilda skadliga mängder metanol, däremot är det inte sagt att etanolen du dricker är ofarlig. Men det är i princip samma produktionsprocess som spriten du köper från bolaget.

Vad krävs för att få sälja alkohol?

Du måste ha tillstånd för att få sälja och servera alkohol (spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat, exempelvis alkoholhaltig glass) till allmänheten och till slutna sällskap.

Hur gör man sitt eget brännvin?

Brännvin är en spritdryck som är en blandning av mer eller mindre ren etylalkohol med vatten i växlande förhållanden och som erhålls genom destillering, bränning, av en alkoholhaltig vätska. Brännvin tillverkas av olika råvaror, till exempel säd eller potatis och det finns därför en stor mängd olika brännvinssorter.

Får man sälja eget vin?

För att tillverka alkoholdrycker avsedda för försäljning krävs tillstånd enligt 2 kap. alkohollagen. För sprit, vin och öl gäller att man måste godkännas som upplagshavare för sådana varor enligt lagen om alkoholskatt.

Är det lagligt att göra egen whiskey?

Whisky är en produkt som framställs genom noggrant utprövade processer med destilering och lagring enligt traditionsenliga metoder – allt för att förädla den eftertraktade drycken. Men om du, efter att du köpt whiskyn, vill fortsätta förädla whiskyn riskerar du att dömas för brott mot alkohollagen.

Är det lagligt att göra hembränt?

Sverige har i dag en lagstiftning som förbjuder privat tillverkning av sprit. Motivet till detta kan tyckas logiskt med anledning av att Sverige tillämpar ett monopol på alkoholförsäljning. Samtidigt är det dock fullt lagligt att tillverka öl eller vin, men alltså inte sprit.

Vad behöver man för att få alkoholtillstånd?

Du kan ansöka om eller anmäla serveringstillstånd via e-tjänsten Serveringstillstånd för alkohol eller genom att fylla i en blankett. Blanketterna hittar du på tillståndssidorna. Du skickar in ansökan via post eller e-post. Adresser finns på blanketterna.

Är det lagligt att sälja alkohol på sin egen fest?

Vid en privat fest får du servera alkoholdrycker utan serveringstillstånd om samtliga punkter nedan är uppfyllda: ... Festen sker vid ett enstaka tillfälle för vissa i förväg bestämda personer. Det bedrivs inte någon yrkesmässig försäljning av alkoholdrycker eller lättöl, läsk och andra lättdrycker i lokalen.

Hur starkt är hembränt?

Process. Vanligen jäses socker, jäst och vatten till en svagt alkoholhaltigt mäsk, men i princip kan vilken svagt alkoholhaltig dryck som helst destilleras. Destillering av mäsken för att koncentrera alkoholen och få bort vissa föroreningar.

Hur man gör en hembrännare?

Själva kokaren har rum för cirka 30 liter mäsk, så kallas ingredienserna vatten, socker och jäst när de rörs ihop. Först ska mäsken jäsa i drygt en vecka, sen hettas den upp till cirka 80 grader. Själva koket tar bara fem timmar, då destilleras spriten och far upp i ett rör där ångan kyls ner och blir till vätska igen.

Relaterade inlägg: