Hur ser man om det är c-däck?

Innehållsförteckning

Hur ser man om det är c-däck?

Hur ser man om det är c-däck?

Dessa lastbilsdäck är förstärkta däck och uppbyggda av fler lager än vad däck till en personbil är. De är även tyngre och har styva däcksidor. När det gäller däckmärkning så har ett C-däck alltid ett C i sin beteckning. Ett exempel är 215/65 R16 C 108.

Måste man ha c-däck på lätt lastbil?

På grund av högre lufttryck rekommenderas att ventilerna på däck för lätta lastbilar ska vara metallventiler. Ibland ser man att en lätt lastbil har däck som är avsedda för personbilar men det är viktigt att lätta lastbilar har C-däck som är speciellt utvecklade för dessa fordon.

Vad betyder bokstäverna på däck?

Ett däck kommer oftast med flera typer av däckmärkningar. ... Om däcket är märkt med 195/65 R16 så står den första siffran för däckets bredaste del i millimeter. Den andra siffran, som är 65 i exemplet står för höjden på ditt däck angett med procent av bredden. R står för radialdäck och 16 står för fälgdiametern.

När måste man ha c-däck på släp?

Viktigt att tänka på vid köp av däck för släpvagn är att däcket ska klara av den maximala totalvikten för den lastade släpvagnen. För däck till tyngre släpvagnar rekommenderar vi vanligtvis c-däck. C-däck lämpar sig dels för släpvagnar, men även för andra tyngre fordon såsom husbil, lätt lastbil och skåpbil.

Relaterade inlägg: