Vad innehåller en brödtext?

Innehållsförteckning

Vad innehåller en brödtext?

Vad innehåller en brödtext?

Brödtext är den löpande texten i en trycksak, tidningsartikel, eller på en webbsida, till skillnad från exempelvis rubriker och bildtexter. Inom typografi poängteras ofta att valet av teckensnitt i brödtexten bör vara noga gjort och att innehållet ska återspeglas på ett bra sätt genom teckensnittets ordbild.

Vad räknas som brödtext?

Ingressen bör vara en kort sammanfattning av texten och beskriva textens huvudinformation. Ingressen ska helt enkelt bekräfta för läsaren att det är rätt text att läsa vidare i. Texten som följer efter ingressen kallas brödtext.

Vad definierar en nyhetsartikel?

Nyhetsartikeln är en informerande text där en journalist beskriver något som har hänt. Nyhetsartiklar kan man läsa i både pappers- och webbtidningar. De har till uppgift att på ett objektivt och sakligt sätt förmedla information till allmänheten.

Vad innehåller de fetstilta delarna i artikelns brödtext?

Ingressen är den inledande delen av en artikel. Dess uppgift är att sammanfatta artikeln genom att ta fram det viktigaste, och att locka till läsning av resten av artikeln. I tidningar och tidskrifter är ingressen vanligtvis ett stycke i fet stil mellan rubriken och brödtexten.

Vad är brödtext och varför heter det så?

Etymologi: Av tyska Brotschrift (”den tryckstil med vilken boktryckaren förtjänade sitt bröd”), grafisk term för den löpande textens (brödtextens) teckensnitt och teckengrad. På den tid då typografer satte texten för hand fick man lön efter antalet satta rader.

Vad är en Rubriksättning?

En rubrik är en kort text, som vanligen består av ett fåtal väl valda ord. Den fungerar som en mycket kort sammanfattning eller redogörelse för det innehåll som följer i den efterföljande texten. ... Själva ordet rubrik har funnits i svenskan sedan 1740.

Vem skriver nyhetsartiklar?

FAKTATEXTER. En nyhetsartikel är alltid skriven av en journalist, antingen på den tidning där texten publiceras, eller på en nyhetsbyrå som har skickat ut texten till tidningen.

Hur lång ska en tidningsartikel vara?

Försök att skriva rappt och kortfattat så att texten inte blir för lång. En bra artikel bör vanligtvis inte överskrida 2000 tecken. Undersökningar visar att läsare väljer bort texter som är för långa. När du skrivit ner artikeln så gå igenom den och stryk allt onödigt, det brukar bli en hel del.

Vad ska en ingress innehålla?

En ingress fungerar lite grann som en sammanfattning av din text. Den ska ge en bild av vad reportaget handlar om. Men avslöja inte för mycket – då behöver ju inte läsaren bry sig om att läsa resten av din artikel! De flesta journalister börjar med att skriva ingressen.

Vad är en Ingresstext?

Ingressen är din chans att presentera webbsidans ämne för läsarna och göra dem sugna på att läsa vidare. ... En ingress är en inledande text överst på webbsidan, som visar vad sidan tar upp. Här får du våra bästa råd om att skriva tydliga och intressanta ingresser.

Relaterade inlägg: