Vad menas med carving?

Innehållsförteckning

Vad menas med carving?

Vad menas med carving?

Vad är carving? Carving beskriver de långa, snabba och skärande svängarna som världscupåkarna använder i storslalom. Carving är en speciell skidteknik där åkaren verkligen vill utnyttja skidorna och g-krafterna till det yttersta – utan att sladda.

Vad är en Carvingsväng?

Jo, det är att svänga i pisten utan att sladda. Carvingsvängar är de du ser världscupåkarna göra under storslalom på tv:n. Här utnyttjas g-krafterna genom skärande, långa svängar i ett högt tempo. Men du behöver inte vara en världscupåkare för att lyckas med en carvingsväng.

Hur kan du göra för att få skidorna att svänga?

En praktisk minnesregel är att trycka ned stortån i pjäxan på ytterskidan mot snön, samtidigt som du vickar lilltån upp mot pjäxans ovansida. Det gör att fotleden spänns och det blir lättare att kantställa skidorna. Knäna vinklas genom att du pressar skenbenet framå och inåt i svängen.

Hur Carvar man skidor?

Utnyttja kanterna genom att flytta kroppen inåt med hjälp av knäna, höfterna och slutligen hela kroppen. Kanten vinklas som mest när skidan är i linje med fallinjen. Utgången ur svängen: Räta upp skidkanten, få balans på den sida som ska bli ytterskida i nästa sväng genom att sträcka ut det inre benet.

Hur ser Carvingskidor ut?

För dig som gillar att åka i fasta, pistade backar kan vi rekommendera ett par carvingskidor. Skidans smala midja och starka timglasformning gör att du lätt faller igenom pudersnön. Din längd - ca 15 cm. Offpist - Om du njuter av att utforska åkningen utanför pisten är en lite längre och bredare skida att föredra.

Vad är Dalskidan?

Dalskidan grundas 1997 startade vi syskon Erika och Martin Hansson Dalskidan. Vi var då båda mitt uppe i våra alpina karriärer och deltog i både världscup, VM och OS. Men med god hjälp från våra föräldrar, lyckades vi att kombinera det med elitsatsningen. Fokus från början var främst skiduthyrning.

Hur långa Carvingskidor ska man ha?

Skidornas längd För ett par carvingskidor eller pistskidor är rekommendationen att de är mellan 0-10 cm kortare än skidåkaren. För åkning offpist eller allmountain rekommenderas skidorna vara ungefär som din egen längd.

Hur åka puckelpist?

Lyft blicken en eller två pucklar framåt. Om man vrider skidorna för mycket blir det svårt att hinna in i nästa sväng. Åk mellan pucklarna – om man strävar mot att snirkla sig ner mellan pucklarna med spetsarna blir det lättare att hålla fallinjen. Bromsa genom att vrida ut skidornas bakändor och sladda.

Hur stannar man när man åker skidor?

– Håll fötterna i plogställning och för över din tyngd på den ena skidan, så svänger du åt andra hållet. Det här fungerar alltså tvärtom, när du lutar mot höger svänger skidorna till vänster. Det är som att segla, när man för rorkulten mot styrbord svänger segelbåten åt babord.

Vad behöver man för att åka slalom?

Aldrig åkt skidor tidigare?

  • Närmast kroppen: Något tunt. Varmast är ett underställ men en t-shirt och långkalsonger/tights fungerar också bra.
  • Värmande plagg: En tjock tröja, gärna av fleece eller ull.
  • Ytterplagg: Jacka och termobyxor.
  • Övrigt: Handskar, strumpor och en mössa. Mössan ersätter du med en hjälm när du åker.

Relaterade inlägg: