Vad menas med konstruktionsvirke?

Innehållsförteckning

Vad menas med konstruktionsvirke?

Vad menas med konstruktionsvirke?

Hållfasthetsklassat virke används till bärande konstruktioner, såsom takstolar, bjälklag, ytterväggar och vissa innerväggar. C14 är den lägsta hållfasthetsklassen och kan användas till innerväggar, medan C24 används till övrig bärande konstruktion.

Vilken kvalité har högst hållfasthet t3 C30 eller to C14?

C24 bör du använda som balkar och reglar i bjälklag, de är ca 70% starkare i böjning än c14.

Vad är VilmaRegel?

VilmaRegel C14 Gran är hållfasthetssorterad. C14 är den lägsta hållfasthetsklass som får användas i bärande konstruktioner om inte annat anges. VilmaRegel C14 Gran har lägre krav på formstabilitet än Moevlen Regel och C24. VilmaRegel C14 Gran är alltid stämplade med texten C14.

Vilka metoder används vid Handelssortering av virke?

Sortering

  • Handelssortering. Kvaliteten hos virke kan specificeras med ett antal parametrar. ...
  • Nordiskt trä – Sorteringsregler. ...
  • Sortering av sågat virke av furu och gran. ...
  • VilmaBas – Ändamålsanpassat bassortiment. ...
  • Jämförbara produkter, lika för alla. ...
  • Spårbarhet. ...
  • Visuell hållfasthetssortering. ...
  • Maskinell hållfasthetssortering.

Vad menas med Råplan?

Byggnadsvirke. Byggnadsvirke är virke som främst är avsett för byggnadsändamål. ... Råplan, det vill säga råhyvlat (råplanat) virke har tre hyvlade sidor, en flatsida (för tjocklekens skull) och de två kantsidorna.

Vad är hållfasthetsklass?

I Sverige förekommer konstruktionsvirke i hållfasthetsklasserna C14, C18, C24, C30 och C35. Sifferbeteckningarna anger värdet på den karakteristiska böjhållfastheten. Minst virkesstycken i ett parti ska uppvisa ett värde som är lika med eller överstiger den karakteristiska hållfastheten.

Vad är skillnaden när virket märks T3 C30?

Hållfasthets- klasserna C14 – C30 kan även sorteras visuellt, enligt SS 230120, avseende samtliga egenskaper och benämns då med sorteringsklass T0 för C14, T1 för C18, T2 för C24 och T3 för C30. Hållfasthetsklasserna C14 – C30 är avsedda för bärande ändamål.

Vad är det som avgör om en sågad träregel håller hög eller låg kvalitet?

Enligt reglerna i ”Nordiskt trä – Sorteringsregler” sorteras virket i tre sorter: A, B och C, där sort A motsvarar den högsta kvaliteten, som används till högklassiga snickerier och synliga beklädnader. ... Sort B är den vanligaste kvaliteten i byggandet medan sort C används i till exempel emballage.

Vad betyder Kvinta?

Sortering av sågat virke av furu och gran Vanligen samlas sorterna I–IV under benämningen O/S, osorterat. Sort V benämns vanligen kvinta och sort VI benämns utskott.

Vilka träreglar delas in i kvalitetsklasser?

Handelssorter – Kvalitetsklasser Vanliga trävaror med lämpliga handelssorter och träslag. Handelssortering av trävaror är en sorteringsregel som fastställts 2020. Den bygger på Nordiskt Trä – Sorteringsregler för furu och gran och den europeiska standarden för handelssortering av trävaror, SS-EN 1611-1.

Relaterade inlägg: