Vad är det för druva i Chablis?

Innehållsförteckning

Vad är det för druva i Chablis?

Vad är det för druva i Chablis?

Det är bara på den kalkstensrika Kimmeridge-lerjorden i floden Sereins dalgång som druvan chardonnay får sin speciella chabliskaraktär. Från den 105 hektar stora sammanhängande vinsluttningen, som bildar mäktig bakgrund till den lilla staden Chablis, kommer områdets grand cru-viner.

Vad är speciellt med Chablis?

Chablis är en fristående enklav till Bourgogne och ligger som en satellit drygt tio mil från Beaune. ... Egentligen har Chablis mer gemensamt med Champagne och vinet kan med fog beskrivas som en stilla champagne. De gemensamma nämnarna med champagne är flera, som till exempel chardonnay-druvan, jordmånen och mineraliteten.

Vad smakar Chablis?

Väldigt stiltypisk med smak av gröna äpplen, citrus och mineral.

Vilken mat passar till Chablis?

Populära typer av mat att servera till Chablisviner:

  • Chablis: Sushi, grillad fisk och skaldjur.
  • Grand Cru: Asiatiska rätter och fågelrätter.
  • Premier Cru: Rätter med smöriga eller gräddiga såser.

Är Chablis en?

Chablis är ett mindre, franskt vindistrikt som ingår i den större vinregionen Bourgogne. Viner från Chablis görs i stort sett uteslutande av druvan Chardonnay och är i regel mycket torra, med hög syra, och ofta lämpade för långtidslagring.

Vilken druva i Sancerre?

Alla vita viner görs 100% på druvan Sauvignon Blanc. Vinerna är normalt sett torra, har en hög syra och sällan fatlagrade. De är aromatiskt med karaktärer såsom lime, krusbär, nässlor och svartvinbärsblad. Vilken mat passar till Sancerre-vin?

Vad kostar Chablis?

Chablis 2019, 750 ml, Art nr: 93702, Pris: 139 kr, Alk halt: 12,5 % vol.

Var kommer Chablis ifrån?

Guldkorn från Chablis! Chablis är ett mindre, franskt vindistrikt som ingår i den större vinregionen Bourgogne. Viner från Chablis görs i stort sett uteslutande av druvan Chardonnay och är i regel mycket torra, med hög syra, och ofta lämpade för långtidslagring.

Vad betyder Petit Chablis?

Den lägsta nivån i Chablis är petit chablis. Druvorna till petit chablis växer på en jordmån av portlandlera och vinerna är friska och fruktiga med en karaktär av citrus och gröna äpplen.

Vilken mat passar till Sancerre?

Vilken mat passar till Sancerre-vin? Den friska syran i Sancerreviner gör att vi gärna ska para vinerna med mat med syra såsom citron, vitvinssåser eller liknande. Syran är även en härlig kontrast till krämiga rätter då den hjälper oss att ”lätta upp” dem.

Relaterade inlägg: