Vad behövs för att göra äppelmust?

Innehållsförteckning

Vad behövs för att göra äppelmust?

Vad behövs för att göra äppelmust?

Gör så här Lägg äpplena i ett vattenbad och tvätta de rena från jord och smuts. Man kan med fördela blanda alla olika sorters äpplen man har tillgång till för en rikare smak. Krossa frukten till en grov gröt i en fruktkross (en köttkvarn funkar också). Lägg gröten i en äppelpress och pressa ut mesta möjliga must.

Hur många äpplen per liter must?

Räkna med att du får ut ca 50-70% av fruktens vikt i must beroende på äppelsort. Det allra bästa utbytet får du av fasta äppelsorter. Mjöliga äpplen, som många tidiga äppelsorter är exempel på, ger grumlig must och mindre must per kilo äpplen.

Vilka äpplen kan man musta?

Vilka äpplen kan jag musta? I princip alla mogna äpplen blir goda att musta. Att blanda olika sorter brukar bli mycket bra. Det spelar ingen roll om äpplena har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken.

När Mustar man äpplen?

Bästa tid att musta äpplen är när de är fullt mogna med mycket arom och sötma, då balansen mot syran är optimal. Kärnorna börjar bli bruna i kanterna när äpplet är moget.

Hur länge håller egen äppelmust?

Extra hållbar och pastöriserad äppelmust Mer hållbar - pastöriserad - äppeljuice eller must som håller ca 4 mån svalt och mörkt - får du om du sjuder flaskorna utan kork i 70 graders vatten i 30 minuter i en stor kastrull och sedan skruvar på korken.

Hur nyttigt är äppelmust?

Är juice och must lika hälsosamt som äpplen? – Nej, en hel del av fytonutrienterna försvinner när äpplena mustas. Om du ändå vill dricka äppelmust, välj must som inte är silad och därmed innehåller mer fruktkött. Du kan också göra egen must genom att köra äpplena i en råsaftcentrifug.

Hur länge håller öppnad äppelmust?

75cl. Hållbarhet: Pastöriserad för lång hållbarhet. Öppnad flaska är hållbar i ca 1 vecka i kylskåp. Bör omskakas.

Hur mycket juice ger ett äpple?

För att få ihop 0,85 liter nypressad äppeljuice behöver vi pressa ca 1,5 kilo färska äpplen. Ett äpple väger i snitt 150 gram, så man kan säga att det är ungefär 10 äpplen i en flaska.

Kan man musta omogna äpplen?

Ett omoget äpple blir inte godare för att man mustar det. För att undvika fallfruktsskador kan du plocka ner dem i kassar och låta dem mogna ytterligare någon/några veckor för att sedan musta när de är mogna.

Kan man musta äpplen med rönnbärsmal?

Frukt med lättare stötskador, prickar, skorv går fint att musta. ... På bilden ser ni äpplen angripna av rönnbärsmal, ett exempel på frukt som ger jättegod must.

Relaterade inlägg: