Vad är cerebellär ataxi?

Innehållsförteckning

Vad är cerebellär ataxi?

Vad är cerebellär ataxi?

Ataxi är grekiska för ”brist på ordning” och används som en medicinsk term för svårigheter att samordna rörelser. Ataxi uppstår ofta till följd av skador i lillhjärnan (cerebellum) men kan även bero på skador i balansorganet, hjärnstammen, ryggmärgen eller i perifera nerver.

Vad händer när lillhjärnan krymper?

Vid ataxier dör nervceller i och kring lillhjärnan Det som händer vid ataxier är att nervtrådar successivt förtvinar och dör, vilket gör att antalet nervceller minskar. Skadan kan vara ärftlig, bero på en annan sjukdom eller uppstå av okänd anledning. Många ataxier är så ovanliga att de inte har ett namn.

Vad är cerebellär atrofi?

Cerebellär ataxi är inte en enskild sjukdom, utan en beskrivning av symtom som beror på en skada eller sjukdom i lillhjärnan. Vid cerebellär ataxi klarar du inte att samordna dina rörelser, utan de blir skakiga och utan precision. Besvären blir oftast kvar resten av livet.

Vad är Cerebellära symtom?

Vid cerebellära ataxier får man en koordinationsstörning, vilket innebär att samordningen mellan olika muskelgrupper störs. Det innebär att vi får ryckiga rörelser. Ofta märks det först i benen med en knyckig, ryckig gång och en balansstörning till följd av det.

Vad är ataxi häst?

Cerebellär ataxi betyder således en rubbning i koordinationen av muskelrörelser härrörande från en underutveckling av lillhjärnan. Den kliniska bilden är att affekterade hästar ofta rör sig med en bredbent och vinglig gång.

Vilken ålder börjar hjärnan krympa?

– Den tillbakadragningen skulle förklara det vi idag kan se, nämligen att hjärnan krymper något när man utsätts för kronisk stress, säger Henrik Jörntell. Dras nervförbindelserna tillbaka permanent? – Nej, det behöver de inte göra. Våra nervcellsförbindelser ökar i antal upp till cirka 25 års ålder.

När börjar hjärnan krympa?

Efter 25-30 års åldern krymper hjärnan och vårt minnescentrum, även kallat hippocampus, blir mindre. Denna lilla del av hjärnan krymper i genomsnitt med en procent per år och det är därför minnet blir sämre när vi åldras.

Vad är lillhjärnan till för?

Lillhjärnan sitter i bakre delen av ditt huvud, innanför nackbenet. Lillhjärnan är till exempel viktig för balansen. Den är också viktig för att reglera både medvetna och omedvetna rörelser. Lillhjärnan styr inte själva rörelserna men den tar emot information om kroppens läge och rörelser.

Relaterade inlägg: