Vad betyder Katerina?

Innehållsförteckning

Vad betyder Katerina?

Vad betyder Katerina?

Katrina, Catarina, Katharina, Catharina eller Catalina (spansk form) är ett kvinnonamn med namnsdag 25 november, vilken är den dag Sankta Katarina av Alexandria firas enligt den bysantiska liturgin. Ursprunget är grekiskt. Katarina betyder att hon är stark och kan ta sig igenom vad som helst.

Hur många i Sverige heter Katarina?

49 062 kvinnor heter Katarina i förnamn. Av dessa har 18 026 Katarina som tilltalsnamn. Snittåldern är 51.4 år. 4 män heter Katarina i förnamn.

Vart kommer namnet Katarina ifrån?

Katarina är ett grekiskt namn, Aikaterínæ, av ovisst ursprung. Namnet har tidigt associerats med grekiskans katharós 'ren, kysk'.

Vad betyder den kyska?

Kysk betyder ungefär detsamma som sträng.

Hur många i Sverige heter?

Det finns 36276 män som har förnamnet William. Av dessa har 15140 namnet William som tilltalsnamn/förstanamn.

Hur många heter Selma i Sverige?

11 037 kvinnor heter Selma i förnamn. Av dessa har 8 466 Selma som tilltalsnamn.

Vilket datum har Ingrid namnsdag?

Namnsdag 9 Oktober. Stjärntecken den som är född den här dagen har stjärntecknet Vågen.

Vad har Anna för betydelse?

Anna är ett mycket gammalt namn som härstammar från hebreiskans Channah, som betyder nåd eller den benådade. Namnet är ett av de vanligaste i hela kristenheten och förekommer sedan 1100-talet i helgonlängderna.

Vad menas med önsketänkande?

Önsketänkande är en verklighetsuppfattning där man framhäver det som är önskvärt, och förtränger det som är oönskvärt (baserat på fakta, rationalitet eller verklighet). På så sätt utgör önsketänkande en kognitiv bias.

Vad är sedlighet?

Sedlighet är ett äldre ord för att ha rätt moral, den som samhället menar är anständig - "viljans rätta beskaffenhet" enligt Nordisk familjeboks andra upplaga, från tidigt 1900-tal. Ordet syftar särskilt på sexualmoral; sådant som är sedlighetssårande är sådant som bryter mot rådande uppfattning om sexualmoral.

Relaterade inlägg: