Vad används Linden till?

Innehållsförteckning

Vad används Linden till?

Vad används Linden till?

Dessutom är linden otroligt användbar. Den ger oss bland annat mjukt fint virke till sniderier, slitstark bast till rep och korgar, samt vinterfoder och medicin. Eftersom linden innehåller antiinflammatoriska ämnen, flavonoider och tanniner har den länge använts som lugnande och febernedsättande medel.

Vad tillverkas av lind?

Även leksaker och köksredskap liksom delar till musikinstrument tillverkas av lind. Lindens ved är också lämplig för tillverkning av träull, pappersmassa samt spån- och fiberplattor.

Kan lind lätt?

Virket är tätt, lätt, mjukt och lättarbetat. Det spricker inte vid torkning och är lätt att snida i även som torrt, men ytan är känslig för nötning. Basten ger utmärkta fibrer, som kan användas till rep. Lind är en utmärkt dragväxt, som ger rikligt med god honung.

Är lind?

lind, skogslind, Tiʹlia cordaʹta, art i familjen malvaväxter. Lind är ett uppemot 30 m högt träd med hög och tät, oregelbundet välvd krona. Bladen är rundat hjärtformiga med spets.

Hur ser lind löv ut?

Lind är ett lövfällande, upp till drygt 20 meter högt träd med stor krona och hjärtlika blad. Från nedre delen av stammen bildas ofta mängder med skott. Årsskotten är kala. Bladen är små, gröna och kala, bladundersidan är blågrön och har små rostfärgade hårtofsar i nervvinklarna.

När ska man plocka Lindblommor?

Lindblommor ger lugn och ro, både nu och i vinter, samt lindrar förkylning och hosta – Lindblomste är ett milt gott kvällste som ger stor njutning! 1. Plocka blommorna när träden blommar i juni juli. Rensa bort insekter och blad.

Vad har lind för egenskaper?

Virket är lätt att spika i. Är även lämpligt för böjning och till snideriarbeten. Virket går lätt att torka med någon tendens till deformation. Lind har goda limningsegenskaper.

Är Lind hårt?

Lind har goda limningsegenskaper....Tekniska data.
Densitet490-520 kg/m3 vid 0% fuktkvot (u) 530-570 kg/m3 vid 12-15% fuktkvot (u)
Slaghållfasthet50-55 kJ/m2 vid 12-15% fuktkvot
Hårdhet- Janka: 330 på ändytan och 240 på längsytan vid 12-15% fuktkvot - Brinell: 1.6 på längsytan vid 12-15% fuktkvot

Hur gamla blir lindar?

Släktet omfattar omkring 50 arter varav två förekommer i Sverige, bohuslind och lind (även kallad skogslind). Lindar kan uppnå en ålder av 800–1000 år.

Relaterade inlägg: