Vad är orsaken till giftstruma?

Innehållsförteckning

Vad är orsaken till giftstruma?

Vad är orsaken till giftstruma?

Den vanligaste orsaken är att hela sköldkörteln överproducerar tyroideahormon. Detta kallas Graves sjukdom. Mindre vanligt är att en enskild eller flera knölar i sköldkörteln framkallar en ökad hormonsekretion, vilket kallas knölstruma. Tyreoidit (inflammation i sköldkörteln) kan också leda till giftstruma.

Vad har sköldkörteln för uppgift?

Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi.

Är sköldkörtel farligt?

En sköldkörtel på lågvarv gör oss frusna och mycket trötta och det blir ofta svårt att hålla vikten nere. Hög produktionstakt av sköldkörtelhormoner är lika förödande som låg och kan göra oss alltifrån dödströtta till sömnlösa. Båda tillstånd är lika vanliga och drabbar kvinnor oftare än män.

Varför får man inflammation i sköldkörteln?

Sköldkörtelinflammation kan orsakas av bakterier eller virus. Inflammationen kan också bero på att immunförsvaret reagerar mot sköldkörteln, så kallad tyst sköldkörtelinflammation. Sköldkörtelinflammation kallas ofta för tyroidit.

Varför får man Knölstruma?

Struma kan orsakas av en inflammation i sköldkörteln. Det finns flera orsaker till inflammationen. Den vanligaste typen av inflammation är en kronisk inflammation i sköldkörteln, så kallad Hashimotos tyreoidit. Vid Hashimotos tyreoidit kan sköldkörteln bilda för lite hormon.

Hur botar man giftstruma?

Vid hypertyreos bildar sköldkörteln för mycket hormoner. Det gör att kroppens celler och organ jobbar mer och du kan till exempel bli svettig, trött, få hjärtklappning och minska i vikt. De flesta blir bra med behandling....Det finns tre sätt att behandla hypertyreos:

  • läkemedel.
  • radioaktivt jod.
  • operation.

Hur testar man sig för sköldkörtel?

Om din sköldkörtel är underaktiv så påverkar det nivån av hormonet TSH i ditt blod. Denna hormonnivå kan du mäta själv med vårt sköldkörteltest som görs genom ett enkelt och smärtfritt stick i fingret. Testet tar bara 10-15 minuter och ger dig ett snabbt och enkelt besked om din sköldkörtels tillstånd.

Kan man bli yr av sköldkörtelproblem?

Hypotyreos betyder att ämnesomsättning går på lågvarv för att du har brist på sköldkörtelhormon ‒ tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). När hormonhalterna sjunker, stiger det tyreoideastimulerande hormonet (TSH). Följden blir att du kan känna dig trött, frusen och nedstämd.

Är det farligt att ha struma?

Struman kan behöva opereras om den trycker på halsen och ger dig besvär. Det kan till exempel vara att du har svårt att svälja eller att andas. Du kan också behöva operera struman om läkaren har hittat celler som kan bero på cancer.

Kan sköldkörteln läka sig själv?

Du kan göra mycket på egen hand, i väntan på läkarkontakt eller parallellt med befintlig medicinsk uppföljning. Anpassa din livsstil för att underlätta läkning och få symtomlindring. Välj autoimmun kost (AIP) för att avlasta kroppens immunförsvar, stötta mag-tarmhälsan och minska risken för näringsbrister.

Relaterade inlägg: