Vad är ett högt Kortisolvärde?

Innehållsförteckning

Vad är ett högt Kortisolvärde?

Vad är ett högt Kortisolvärde?

Förhöjt värde av kortisol Höga kortisolvärden kan bero på flera faktorer men är oftast förknippat med stress. Höga halter påverkar kroppen på olika sätt, bland annat genom att du lättare får huvudvärk och ryggont, svårt att sova, viktuppgång (främst bukfetma) och försvagat immunförsvar.

Varför får man Kortisolbrist?

Akut kortisolbrist kan uppkomma i samband med infektioner, fysisk stress och vid operationer. Obehandlad kortisolsvikt är ett livshotande tillstånd. Nästan hälften har nedsatt produktion av sköldkörtelhormon (hypotyreos). En del har brist på vitamin B12 och diabetes typ 1.

Hur blir man av med kortisol i kroppen?

Så håller du kortisol på en bra nivå i kroppen Balans är det viktigaste. Kroppen behöver hinna gå ner till normala nivåer i både kortisol och andra ämnen. Så stressa ner och koppla bort en stund. Koppla ner dig från datorer, mobiler och andra tekniska prylar emellanåt.

Varför får man högt kortisol?

Produktionen av kortisol sker i binjurebarken som i sin tur styrs av signaler från hjärnan (från hypotahalamus via hypofysen). Systemet slås på när vi utsätts för stress och hämmas när halten av kortisol blir hög i blodet. Kortisolnivåerna varierar även under dygnet med högre värden på morgonen och lägre på kvällen.

När är Kortisolet som högst?

Hormonet bildas i binjurebarken och sekretionen stimuleras av adrenokortikotropt hormon(ACTH) från hypofysen. Sekretionen följer dygnsvariationen av ACTH, vilket medför att koncentrationen av kortisol varierar under dygnet och är som högst på morgonen och lägst omkring midnatt.

Varför får man problem med binjurarna?

Hög stress under längre tid kan leda till binjuretrötthet. Binjurarna orkar helt enkelt inte upprätthålla produktionen av stresshormonet kortisol, vilket medför att vi bland annat blir trötta, får svårt att komma upp på morgonen och får ett ökat sug efter sötsaker och salt.

Hur blir man av med kortisol?

– Det som gäller är att återhämta sig, det finns inget man kan äta eller liknande för att få ner nivåerna. Kanske kan man få lugnande medel för att få ner stressen, men sedan måste man vila. Kortisol är nyttigt och bra för oss, men om man överdoserar det så blir det elakt hormon, säger Torbjörn Åkerstedt.

Hur minskar man kortisol i kroppen?

Det är också viktigt att återhämtningen från stressen inte blir för kort. Man måste hinna få ner kortisolet igen. – Det som gäller är att återhämta sig, det finns inget man kan äta eller liknande för att få ner nivåerna. Kanske kan man få lugnande medel för att få ner stressen, men sedan måste man vila.

Relaterade inlägg: