Vad menas med en Collumfraktur?

Innehållsförteckning

Vad menas med en Collumfraktur?

Vad menas med en Collumfraktur?

Benet i höften kan i huvudsak brytas på två olika ställen. Brottet går antingen genom själva lårbenshalsen som sitter högst upp på lårbenet under ledkulan, så kallad cervikal fraktur, eller genom övre delen av lårbenet där musklerna har sitt fäste, så kallad trokantär fraktur.

Vad är en inkilad fraktur?

Smärta och svullnad i det fakturerade området är vanligt, men om frakturen är "inkilad" (benet har kilats in i sig själv) är symtomen ofta mindre. Eventuellt blir benet förkortat och en utåtrotation av foten sker. Om personen kan gå trots frakturen, finns risk för att benet går av helt om fortsatt belastning sker.

Vilka komplikationer kan uppstå efter en fraktur?

Svullnad – kan ge allvarlig påverkan på cirkulation och nerver. Kompartmentsyndrom är en fruktad komplikation efter vissa frakturer vilket bidrar till att cirkulärgips ofta inte används i den akuta perioden.

Vad är Pertrokantär Femurfraktur?

Höftfraktur är en mycket vanlig åkomma, särskilt hos äldre patienter med osteoporos. Tre fjärdedelar av patienterna med höftfraktur är kvinnor. En tredjedel av alla svenska 80-åriga kvinnor har haft en höftfraktur. Den pertrokantära femurfrakturen (PTFF) är något ovanligare än den cervikala höftfrakturen.

Vad är en Höftnära fraktur?

Höft- och höftnära frakturer förekommer även hos yngre efter kraftigt våld, såsom vid fall från hög höjd eller i samband med trafikolyckor. Högenergifrakturer kan vara kombinerade med samtidig luxation av höftleden, vilket är mycket ovanligt vid lågenergifrakturer hos äldre patienter.

Vilka är vanliga symtom vid höftfraktur?

Symtom

  • Smärta i höft eller ljumske med utstrålning till låret.
  • Svårighet att stödja på benet.

Vilka symtom kan uppstå vid en fraktur?

Vanliga tecken på frakturer är bland annat:

  • Att det gör ont.
  • Att det finns en onormal rörlighet, ett avbrott eller en onormal böj i en kroppsdel.
  • Att det inte går att röra kroppen som vanligt.

Är det vanligt med feber vid fraktur?

Kontakta Ortopedmottagningen i följande fall: Ökad eller nytillkommen smärta i eller omkring frakturen. Feber (som inte tveklöst beror på annan sjukdom). Gipset skaver/trycker.

Hur lyder det initiala omhändertagande i samband med frakturer?

AKUT OMHÄNDERTAGANDE och INITIAL BEHANDLING Att patienten är tyst och försynt innebär inte att hon/han ska prioriteras lågt! Ge smärtlindring: Morfin s.c./i.m. alt Morfin i.v. alt Ketogan s.c./i.m. efter vikt. Snåla inte av rädsla för andningsdepression men övervaka andningen ff a vid i.v.-administrering!

Vad menas med Caputnekros?

Avaskulär nekros i lårbenshuvudet (caput femoris), även känt som caputnekros och osteonekros, är vävnadsdöd som resulteras av en nedsatt blodförsörjning.

Relaterade inlägg: