Vad klarar ett spännband?

Innehållsförteckning

Vad klarar ett spännband?

Vad klarar ett spännband?

Att använda spännband är det absolut vanligaste sättet att säkra gods. En metod som ofta används är överfallssurrning (friktionssurrning). Vid användning av en överfallssurrning pressas godset mot underlaget med hjälp av inspänningskraften ifrån spännbandet, man kan säga att man ”ökar godsets vikt”.

Vad säger den grundläggande regeln om lastsäkring?

Lasten ska vara säkrad framåt, bakåt och åt sidorna. Dåligt förankrad last kan orsaka allvarliga olyckor. Reglerna för lastsäkring finns i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:25) om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon.

Hur mycket tål ett spännband?

Lastsäkringen (exempelvis spännband och plankor) måste minst tåla 80 % av lastvikten framåt och halva lastvikten bakåt och i sidled. Om du exempelvis ska frakta metallrör som väger 140 kg så ska lastsäkringen alltså tåla trycket av 140 kg framåt (140 × 0,) och 70 kg bakåt och åt sidorna (140 × 0,5 =70).

Kan man göra en Loopsurrning med ett spännband?

Tabellerna är förutsätter att vinkeln är 75 – 90 grader. Om den är 30 – 75 grader måste du dubblera antalet spännband som krävs. Loopsurrningen görs genom att man använder två spännband och sätter dem i ett par. ... Kan du inte göra det utan att vinkeln blir över 45 grader stämmer inte tabellerna.

Vilka krafter ska lastsäkringen klara av för att undvika tipprisk i sidled?

Godset ska lastsäkras så att ingen del av lasten kan glida eller tippa i någon riktning när det utsätts för krafterna ovan. Lastsäkring ska göras genom låsning, förstängning, surrning eller en kombination av dessa åtgärder. En grundläggande lastsäkringsmetod är att förstänga godset framåt, bakåt och åt sidorna.

Vad är viktigast om du använder Framstammen till Förstängning?

En grundläggande lastsäkringsmetod är att förstänga godset framåt, bakåt och åt sidorna. Förstängning innebär att man genom anliggning mot framstam, lämmar, väggar, stöttor, reglar, annat gods etc hindrar godset från att börja röra sig.

Varför lastsäkring?

Lastsäkring ska förhindra att gods förskjuts, glider eller tippar i samband med transporter. Vid användning av överfalls- surrning har vinkeln mellan band och underlag stor betydelse. ... Om vinkeln är mindre än 30° bör en annan lastsäkringsmetod användas.

Hur mycket ska lastsäkring tåla framåt?

Grundregeln för din lastsäkring är att den ska tåla hela lastens vikt framåt, hälften åt sidorna och bakåt.

Hur stor belastning ska en Flakögla minst tåla på en lastbil med en totalvikt av 7 ton eller högre?

Om rullande gods inte är förstängt på annat sätt ska du använda klossar. Om det gods du ska säkra inte är formstabilt kan mer surrning än vad som anges i denna lathund behövas. Banden ska hållas väl sträckta under hela transporten. ... flaköglor som tål en belastning av 2000 daN (2 ton).

Relaterade inlägg: